19. kesäkuuta 2019

Emma Luoma: Vain huonoja vaihtoehtoja

Vastavalmistunut lääkäri Junita Laine palaa lapsuutensa kotikaupunkiin auttamaan veljeään Jeroa, joka on halvaantunut onnettomuudessa. Työ paikallisessa terveyskeskuksessa panee Junitan heti koville, potilaat eivät hoidu yhtä helposti kuin oppikirjoissa. Kotona murjottava Jerokin tuntuu ventovieraalta.
Kaupungissa alkaa tapahtua outoja onnettomuuskia, ja Junitan ja Jeron kynnykselle ilmestyy nimettömiä uhkauksia. Junita purkaa ahdistustaan juoksemiseen, punaviiniin sekä vertaistukeen, jota hän saa työkavereiltaan - erityisesti kollegalta, johon hän ihastuu vastoin suunnitelmiaan.
Kun viimeisin onnettomuus osuu liian lähelle, on Junitan selvitettävä, mitä kaupungissa oikeastaan tapahtuu ja kuka on nimettömien uhkauksien takana. Jerokin tuntuu salailevan jotakin. Voiko Junita luottaa enää edes omaan veljeensä?

     Takakannen tekstin perusteella odotin jotain jännittävää, ehkä vähän huumoria ja toimintaa joka ei jätä kylmäksi. Sain melkein sitä mitä odotin, huumoria toki oli vähemmän kuin kaipasin. Mutta kaikkea ei voi saada, eihän? Kustantajan sivuilla oli tällainen teksti: "Täydellinen paketti jännityksen, sairaalasarjojen ja chick lit-vivahteiden ystäville." En tiedä kuulunko aivan täysin tuohon joukkoon, mutta tämä kirja oli silti lukemisen arvoinen ja voin suositella sitä koko sydämestäni niille, ketkä tällaisista kirjoista pitää.
     Kirja lähtee liikkeelle siitä kun Junita muuttaa Jyväskylästä veljensä luokse, joka on joutunut pyörätuoliin. Näiden kahden välit ovat tulehtuneet monta vuotta sitten ja sen huomaa. Muutenkin heidän yhteiselonsa ei suju aivan mutkattomasti. Varsinkin kun talon etuovelle alkaa ilmestyä outoja asioita, kynttilöitä, eläimenraatoja... Lisäksi Junita aloittaa vanhan kotikuntansa terveysasemalla yhdeksänkuukauden pestinsä, mikä osoittautuu hankalammaksi kuin koulunpenkillä oli osannut kuvitella. Ja jos ongelmia ei vielä ole riittävästi, niin Junitan takaraivossa hakkaa pelko ex-miehestä, upeasta Pyrystä joka ei olekaan niin ihana kuin ulospäin näyttää. Tätä kaikkea kuitenkin pehmentää upea lääkärikollega.
     Alkuun kirja tuntui hieman tönköltä. Tai sitten kaipaan vähän menevyyttä kirjalta, mitä tämän alku ei aivan suonut. Loppua kohti kuitenkin tarina lähti paranemaan ja loppu oli jo aivan mahtavaa luettavaa. Jäin melkeinpä kaipaamaan lisää. Viimeisille sivuille oli saatu paljon toimintaa, jännitystä ja yllätyksiä. Koko kirjan edestä. Lopun ansiosta tästä kirjasta muodostui hyvä lukukokemus, jolle voin vaivatta antaa useammankin tähden.
     Vaikka kyseessä on Luoman esikoiskirja, ei se tullut kovin pahasti esiin. Tarina eteni jouhevasti ja loogisesti. Lisäksi kirjoituksesta huomasi sen, että Luoma on itsekin lääkäri, sillä lääketieteellisiä asioita oli avattu ja niistä oli kerrottu paremmin kuin ehkä yleensä. Tätä kautta tarinaan tuli todentuntuisempi tunnelma, mikä vain paransi lukukokemusta. Lisäksi hahmot oli luotu mielestäni hyvin, vaikka jäinkin hieman kaipaamaan parempaa selvittelyä ihmissuhteiden kehittymiseen liittyen. Mutta kaikkea ei voi saada ja eihän tämän kirjan ideanakaan ollut keskittyä ihmissuhteisiin, vaan mysteeriin ja sen selvittämiseen.

Nimi: Vain huonoja vaihtoehtoja
Kirjailija: Emma Luoma
Genre: jännitys, chick lit
Sivumäärä: 349
Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2019
Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti