18. kesäkuuta 2019

Yrsa Sigurdardöttir: Perimä

Kolme raakaa murhaa. Kaikki toteutettu samalla julmalla tavalla. Tärkein todistaja on äitinsä murhan nähnyt 7-vuotias tyttö Margrét. Komisario Huldar Reykjavikin poliisista ottaa yhteyttä lastensuojelussa työskentelevään Freyjaan, jonka tehtävä on paitsi auttaa tyttöä myös saada tältä todistajanlausunto.

     Tämä dekkari kuuluu siihen sarjaan, jossa tapahtuu koko ajan, ei ole tylsiä hetkiä ja murhia on pitkin tarinaa. Eli juuri sellainen dekkari mistä itse pidän. Lisäksi tässä kirjassa on muutakin kuin vain poliisin näkökulma rikosta tutkittaessa, vaan päästään näkemään lastensuojelun osuutta.
     Tämän sarjan ideana on seurata Reykjavikin poliisissa työskentelevää Huldaria, komistusta joka on pieni naistenmies. Hänen lisäksi suuressa roolissa on Lastentalon yksi psykologi, Freyja. Tässä kirjassa näiden kahden laitoksen yhteistyö ainakin tuodaan hyvin esiin. Lisäksi tuodaan esiin Huldarin ja Freyjan menneisyydestä eräs hetki, joka varjostaa heidän nykyistä yhteistyösuhdetta.
     Tarina lähtee siis siitä liikkelle kun Margrét todistaa äitinsä raa'an kuoleman piiloutuneena sängyn alle. Häneltä halutaan lausunto, mutta sen saaminen on työn ja tuskan takana. Tyttö ei halua puhua. Hän ei halua isänsä luokse. Murhatalon keittiöstä löydetään viesti, jota ei kuitenkaan saada selvitettyä, mitä se tarkoittaa. Sitten tapahtuu toinen murha. Yhteyttä näiden kahden murhalle ei tunnu löytyvän. Paitsi murhatapa.
     Tämä kirja piti otteessaan heti alusta alkaen. Itseasiassa alussa tuntui, että tästä tulee hyvin ahdistavaa luettavaa, mutta ensimmäisen murhan jälkeen onneksi meno hieman helpottui ja vain välillä tuli niitä "ahdistavia" hetkiä. Asiat etenivät, lukijalle annettiin joitain vihjeitä mahdollisesta murhaajasta, lopputulos tuli puun takaa. Hyvä ja onnistunut dekkari siis.

Nimi: Perimä (Dna)
Kirjailija: Yrsa Sigurdardöttir
Suomentanut: Tapio Koivukari ja Tuula Tuuva-Hietala
Genre: jännitys, mysteeri, trilleri
Sarja: Freyja & Huldar #1
Sivumäärä: 412
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2014 (suom. 2017)
Arvosana: *****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti