31. tammikuuta 2022

Rick Riordan: Olympoksen veri

Teini-ikäiset vastaan maaemon lapset.

Vaikka Argo II:n miehistö on monesti onnistunut pitämään Gaian unessa, maaemon herääminen on entistä lähempänä. Gaian lapset, gigantit, ovat jo nousseet Tartaroksesta vahvempina kuin koskaan. Heidät täytyy pysäyttää ennen Spesin - toivonjumalattaren - juhlia, joissa Gaia aikoo vuodattaa puolijumalten verta herätäkseen ja tuhotakseen maailman.
Percy ei voi olla ihmettelemättä, miten kourallinen teini-ikäisiä voi tuhota Gaian hirviömäiset gigantit varsinkaan, kun heidän on samalla estettävä sota roomalaisten ja kreikkalaisten puolijumalten välillä.

     Gaian herääminen on yhä vain lähempänä ja nuoret puolijumalat ovat tiukkojen paikkojen edessä. Olympoksen veri tuo päätökseen viisiosaisen kirjasarjan, aikaisemmille osille tutulla vauhdikkaalla ja menevällä tyylillään. Olen näiden Riordanien kirjojen fani ja tykkäsin myös tästä. Pienenä miinuksena tässä kirjassa kaikkien vauhdikkaiden käänteiden keskellä koin kirjan lopun, tapahtumat tuntuivat loppuvan niin nopeasti, että meinasin pudota kyydistä. Tai sitten tämä tunne tuli vain siitä, että ihana kirjasarja sai päätöksensä. Oli syy mikä tahansa, tämä sarja (ja myös tätä edeltävä Percy Jacksonista kertovat oma sarjansa) on yksi suosikeistani ja voisin lukea tämän vaikka kuinka monta kertaa uudelleen.

The Blood of Olympus
Suomentanut: Ilkka Rekiaro
Genre: nuoret, fantasia, seikkailu
Sarja: Olympoksen sankarit #5
Kustantaja: Otava (2014, suom. 2015)

28. tammikuuta 2022

Rick Riordan: Haadeksen talo

Kun Percy ja Annabeth putoavat rotkoon, joka syöksee heidät Tartaroksen syövereihin, viiden muun puolijumalan on etsittävä Haadeksen talo ja lukittava Kuoleman ovi, josta sielut voivat siirtyä manalasta kuolevaisten maailmaan. Sillä välin Percy ja Annabeth matkaavat halki Tartaroksen tavatakseen muut puolijumalat Kuoleman oven toisella puolella.
Aikaa ei ole paljon. Eikä Leo voi olla ihmettelemättä, miten Kuoleman ovi voitaisiin lukita kummaltakin puolelta niin, etteivät Percy tai Annabeth jäisi loukkuun toiselle puolelle.

     Haadeksen talo on Olympoksen sankarit -sarjan neljäs osa ja seikkailu ihanien hahmojen kanssa jatkuu. Tällä kertaa ongelmana on Kuoleman ovi ja nuoret puolijumalat matkaavat sitä kohti, osa Maan päällä ja osa Manalassa. Kummankin joukon matkan varrelle mahtuu tapahtumia ja lukija saa vain nauttia kyydistä.
     Riordanin kirjoitustyyli on mukaansa tempaavaa ja tapahtumia riittää jokaiselle sivulle. Tässä kirjassa jännitys alkaa tiivistyä, kun päästään vielä lähemmäs sitä päämäärää, josta jo kirjasarjan alussa on ollut puhetta. Eihän tätä kirjaa voi siis kuin rakastaa ja kirjan käsistä laskeminen on hankalaa.

The House of Hades
Suomentanut: Ilkka Rekiaro
Genre: fantasia, nuoret, seikkailu
Sarja: Olympoksen sankarit #4
Kustantaja: Otava (2013, suom. 2014)

26. tammikuuta 2022

Maisku Myllymäki: Holly

Minkälainen nainen asuu yksin lintusaarella?

Holly on kerronnaltaan vaikuttava ja tunnelmaltaan tihenevä esikoisromaani kahden naisen kamppailusta huomionkipeyden, häpeän ja salaisuuksien aallokoissa.
Luontolehdessä toimittajana työskentelevä Eva saapuu saarelle harvinaisen lintuhavainnon perässä. Hän ei tunne havainnon tehnyttä naista, Hollya, entuudestaan. Saarta kiertäessä ja harvinaista lintua etsiessä kiikari alkaa vähitellen kääntyä ja tarkentua naisia kohti. Miksi maineikas näyttelijä asuu saarella yksin? Entä etsiikö Eva saarelta jotain muutakin kuin lintua?
Viikko Hollyn vieraana mullistaa Evan elämän. Alkaa muodonmuutos.

     Maisku Myllymäen esikoisteos Holly on noussut suosioon heti ilmestymisensä jälkeen. Tämän keskustelun myötä päätin itsekin tutustua tähän kirjaan ja muutaman kuukauden sitä kirjastosta odotettuani, pääsin vihdoin lukemaan tämän sykähdyttäneen tarinan. Kaikesta keskustelusta huolimatta en ollut aivan tietoinen siitä, mitä kirjan tarina toisi tullessaan, mikä varmasti oli vain hyvä asia.
     Luin viime syksynä Susanna Clarken Piranesin ja silloin ajatukseni olivat samanlaisessa sekasorrossa kuin tämänkin kirjan jälkeen. Molemmat kirjat ovat kauniita teoksia omalla tavallaan, mutta minulta osa tästä hienoudesta on jäänyt varmasti havaitsematta. En ole lukijana kovinkaan analyyttinen ja tällaisia kirjoja lukiessa sen huomaa selvästi: teoksessa on havaittavissa monia tasoja ja taiteellista kauneutta, mutta lukijana en saa siitä kunnolla kiinni ja kirjan lukemisen jälkeen ainoa ajatukseni on, että jotain suurta jäi nyt havaitsematta. Tämä tekee myös kirjan suuremman arvioinnin haastavaksi, sillä tuntuu, että niin iso osa kirjasta on jäänyt ulottumattomiin.
     Holly on käänteitä täynnä oleva kirja ja loppua kohti mentäessä jännitys astuu myös kuvioihin. Jotkin asiat ovat ennalta-arvattavia ja odotettavissa, mutta tämän kirjan loppu kyllä pääsi yllättämään. Hahmojen kohtalot jättivät jälkensä ja vaikka tämä kirja ei ollut omiaan itselleni, haluaisin tietää lisää näistä kahdesta naisesta. 

Genre: aikuiset, realistinen fiktio
Kustantaja: WSOY (2021)
Arvosana: ***½

24. tammikuuta 2022

Rick Riordan: Athenen merkki

Juuri kun Annabeth saa vihdoin tavata poikaystävänsä Percyn, roomalaisten ja kreikkalaisten puolijumalien täytyy yhdistää voimansa ja toteuttaa vanha ennustus. Sen mukaan - jollei asioihin puututa - maanjumalatar Gaia herättää puoliunessakin henkiin hirviöitä ja tuhoaa herättyään ensin jumalat ja sitten koko maailman.
Annabethin ja Percyn ystävineen pitää estää hirviöiden pääsy maailmaan sulkemalla Kuoleman ovi. Paha vain, ettei kenelläkään ole aavistustakaan, missä tämä ovi sijaitsee.

     Athenen merkki on Olympoksen sankareista kertovan sarjan kolmas osa. Kahden aikaisemman osan joukot ovat yhdistyneet ja nyt tavoitteena on hakea Athenen merkki ja yrittää sen avulla saada sotaisat ajatukset haudattua. Ongelmia on kuitenkin luvassa, jokaisen nurkan takana.
     Athenen merkki on kuten aikaisemmatkin osat, mielenkiintoinen kirja ja se viihdyttää alusta loppuun. Jokin tässä osassa kuitenkin teki omalle lukukokemukselleni sen, että päätin antaa puolikkaan tähden vähemmän. Ehkä tarina tuntui hieman liian hajanaiselta välillä? En osaa ihan varmaksi sanoa. Joka tapauksessa, ei tämäkään kirja huono ollut ja kesti kyllä uudelleen lukemisen.

The Mark of Athena
Suomentanut: Ilkka Rekiaro
Genre: fantasia, nuoret, seikkailu
Sarja: Olympoksen sankarit #3
Kustantaja: Otava (2012, suom. 2013)

21. tammikuuta 2022

Rick Riordan: Merenjumalan poika

Percy Jackson herää painajaiseen. Kaksi käärmehiuksista rouvaa väittää Percyn tappaneen näiden sisaruksen Medusan - ja yrittää kostoksi saada hänet hengiltä. Mutta painajainen ei olekaan unta. Percy joutuu muistinsa menettäneenä omituiseen leiriin, jonka asukit väittävät olevansa "puolijumalia".
Percy muistaa vain oman nimensä ja jonkun Annabeth-tytön nimen. Tiedoilla ei pitkälle pötkitä, kun tehtävänä on yhdistää roomalaisten ja kreikkalaisten puolijumalten leirit ja vapauttaa kuolema, Thanatos, ennen kuin maaemo Gaia herää ja tuhoaa maailman.

     Olympoksen sankarit -sarjan toisessa osassa päästään taas Percy Jacksonin matkaan. Percy on menettänyt muistinsa ja hän yrittää selvitä hengissä outojen otusten kynsistä. Outoon leiriin päästyä hän tutustuu puolijumaliin ja saa pari ystävää, joiden kanssa on hyvä joutua seikkailuun.
     Tässä Riordanin kirjoista kirjoittaessa tuntuu, että olen vain toistellut samoja lauseita ja ajatuksia, eikä mielessäni ole nyt mitään uutta tai lisättävää. Merenjumalan poika vei minut samalla tavalla mennessään, kuin aikaisemmatkin Riordanin kirjat. Juoni etenee nopealla tahdilla ja kirjan loppua kohti tapahtumat sen kuin lisääntyvät. Uudet hahmot tuovat maailmaan uutta eloisuutta ja herättävät uudenlaista mielenkiintoa. Olen vain niin rakastunut näihin kirjoihin.

The Son of Neptune
Suomentanut: Ilkka Rekiaro
Genre: fantasia, nuoret, seikkailu
Sarja: Olympoksen sankarit #2
Kustantaja: Otava (2011, suom. 2012)

17. tammikuuta 2022

Rick Riordan: Eksynyt sankari

Minne katosi Percy Jackson?
Percy Jacksonin katoaminen pakottaa uuden sukupolven puolijumalat tositoimiin maailman pelastamiseksi.
Kun Jason herää bussissa, hänellä ei ole aavistustakaan, missä hän on. Vieressä istuu kaunis tyttö Piper ja edessä ilvehtii ylivilkas teini, joka väittää olevansa hänen paras ystävänsä Leo. Auto kuljettaa luokkaretkelle ongelmanuoria ja nuorisorikollisia, joita opettaja pitää kurissa pesäpallomailan avulla.

     Eksynyt sankari on omalla tavallaan jatkoa Percy Jacksonista kertovalle Riordanin sarjalle, nyt kuitenkin matkaan lisätään läjä uusia puolijumalia ja matka kohti ennustusten toteutumista jatkuu. Tässä kirjassa päästään tutustumaan Jasoniin ja hänen ystäviin Piperiin ja Leoon. Hahmojen maailma laajenee, ja niin laajenee myös lukijan. Aikaisempi Riordanin kirjasarja on kattanut vain osan puolijumalien maailmasta.
     Olen tullut lukeneeksi tämän osan jo aikaisemmin, joten kirjan tapahtumat olivat jollain tavalla muistissa ja ennen lukemista. Silti tämä oli aivan yhtä miellytävää luettavaa tälläkin kertaa. Levähdystaukoja ei lukijalle anneta, vaan tapahtumat seuraavat toisiaan valtavalla vauhdilla. Muutamalta istumalta luettu kirja paksuudestaan huolimatta, siitä on nuorten fantasia tehty. Ja sarjan uudet hahmot? Kyllä, he ovat aivan yhtä ihania kuin vanhatkin tutut.

The Lost Hero
Suomentanut: Ilkka Rekiaro
Genre: fantasia, nuoret, seikkailu
Sarja: Olympoksen sankarit #1
Kustantaja: Otava (2010, suom. 2011)
Kirjailijan muut teoksetSalamavarasHirviöidenmeriTitaanien kirousLabyrinttitaistelu, Jumalten sota
Arvosana: *****

14. tammikuuta 2022

Balli Kaur Jaswal: Eroottisia tarinoita punjabilaisille leskille

Lontoossa asuva Nikki on koko elämänsä yrittänyt etääntyä sikhiyhteisöstä ja murtaa vanhoillisia perinteitä. Kun Nikkin isä yhtäkkiä menehtyy, perhe joutuu taloudelliseen ahdinkoon. Kartuttaakseen kassaa Nikki hankkii työpaikan luovan kirjoittamisen opettajana.
Pian hänelle valkenee, että lähes kaikki opiskelijat ovat lukutaidottomia punjabilaisia leskiä. Luovan kirjoittamisen sijaan Nikki huomaa opettavansa aakkosia. Mutta kun yksi naisista löytää eroottisia tarinoita sisältävän kirjan ja lukee sitä luokassa ääneen, leskiin syttyy aivan uudenlainen opiskeluinto. Perinteisten asujen alla pulppuaa varsinainen luovuuden lähde, kun naiset alkavat kertoa tarinoitaan. Pian sana oppitunneista leviää naisyhteisön keskuudessa kulovalkean tavoin ja luokkahuoneen seinät pullistelevat osallistujista. Ei aikaakaan kun skandaalin ainekset ovat kasassa.

     Tähän kirjaan törmätessäni, sen enempää kirjan sisältöön tutustumatta, lisäsin sen lukulistalleni. Kirjan nimi kiehtoi sen verran, että en voinut tehdä muutakaan. Sitten luin jostain, että kirja ei sisällä, kuten itse olin nimen perusteella kuvitellut, tarinan leskien kertomuksia novellien tapaan. Tällöin päätin poistaa kirjan lukulistaltani. Seuraavan kerran kirja ilmestyi lukulistalleni, kun huomasin sen olleen Reese's Book Clubin kuukauden kirjana aikaisemmin. Ja lopulta päädyin kuuntelemaan sen äänikirjana syksyn aikana.
     Kirjaa aloittaessani ajatukseni olivat hieman sekavia, en ollut vieläkään varma olisiko kirjan lukeminen hyvä vai huono idea. Tai siis, ei mikään kirja varmasti koskaan täysin huono idea ole, mutta olisi sitä läjä muitakin kirjoja, joihin tutustua. Yritin kuitenkin aloittaa kuuntelun avoimin mielin. Tarina lähti hyvin käyntiin ja mietin, että tästä voi tulla vielä ihan hyvä kuuntelukokemus. Ja niin, ei siitä nyt ihan huono kokemus tullut, mutta olisin voinut käyttää tämän kuunteluajan johonkin muuhunkin kirjaan.
     Yksinkertaisesti sanottuna tämä kirja tuntui hieman sekavalta. Kuuntelemisen jälkeen en oikein tiennyt, yrittikö tämä kirja olla romantiikka vai jännitystä sisältävä kirja, kummankin osuus jäi heikoksi suoritukseksi. Lisäksi leskien eroottiset tarinat eivät ollee oikein omaan makuuni. Hahmot olivat hyvin luotuja ja erilaisia, mutta hekään eivät saaneet kiinnostustani kovin korkealle. Sekavuudestaan huolimatta loppu oli kuitenkin saatu joten kuten parsittua kokoon. Ja kyllä, näen miksi jotkut ovat tykänneet tästä (ehkä itsekin olisin, jos olisin alusta asti kirjaan ensimmäisen kerran törmätessäni ymmärtänyt, mistä on kyse), mutta henkilökohtaisesti tämä jää yhdeksi kirjaksi, josta en muista pian enää mitään.

Erotic Stories for Punjabi Widows
Suomentanut: Inka Parpola
Äänikirjan lukija: Maija Lang
Genre: romantiikka, chick lit, mysteeri
Kustantaja: Sitruuna (2017, suom. 2021)
Arvosana: **

12. tammikuuta 2022

Victoria Aveyard: Maailmojen murtaja

Pimeys on valtaamassa Allwardin. Viimeinen maailmat yhdistävä kehrä on sammuttanut jo tuhat vuotta sitten, ja sen myötä ovat katkenneet yhteydet eri ulottuvuuksien välillä. Nyt jokin on muuttumassa. Vallanhimoinen Taristan aikoo verenperintönsä voimalla avata kehrät, vapauttaa muinaisen jumaluuden ja syöstä maailman kaaokseen.
Jopa syrjäisessä satamakaupungissa asustelevat Corayne an-Amarat tuntee lähestyvän pimeyden. Pian totuus valkenee hänelle: hän on kehräverinen, Taristanin ainoa sukulainen ja muinaisen suvun viimeinen jäsen, joka voi pelastaa tuhoaan kohti ajautuvan maailman. Avukseen Corayne saa sekalaisen seurueen: Aseenkantajan, jonka on valittava kotinsa ja kunniansa välillä. Kuolemattoman, joka janoaa kostoa rikotun valan vuoksi. Verenhimoisen ja joukoistaan karkotetun palkkamurhaajan. Muinaisen noidan, joka verhoaa ennustukset arvoituksiksi. Väärentäjän, jolla on luurankoja kaapissaan. Palkkionmetsästäjän, jolla on mielessä kosto.

     Victoria Aveyard on tullut itselle aikaisemmin tutuksi hänen Hopea-sarjasta, josta olen ehtinyt lukea kaksi ensimmäistä osaa. Huomatessani, että hänen uusin kirjansa ilmestyisi myös suomeksi, halusin tarttua siihen mahdollisimman nopeasti. Saatuani paksun kirjan käteeni, aloitin sen lukemisen innoissani. Jonkin aikaa luettuani vaihdoin kuitenkin äänikirjan kuunteluun.
     Odotukseni olivat melko korkealla, mutta kirja ei aivan yltänyt näihin odotuksiin. Mielenkiintoni tarinaa tai sen hahmoja kohtaan jäi valjuksi koko kirjan matkalta. Tätä lisäsi vielä se ongelma, että hahmoja tuntui olevan aivan liikaa, eikä yksikään jäänyt kunnolla mieleen. Maailma oli kirjassa ehkä ainoa asia, mistä oikeasti pidin ja juonikin osittain. Harmikseni en vielä kuitenkaan osaa sanoa, tartunko jatko-osaan kun se joskus ilmestyy. Tai sitten minun pitäisi antaa tälle vielä uusi mahdollisuus, paremmalla hetkellä.

Realm Breaker
Suomentanut: Jussi Korhonen
Äänikirjan lukija: Inkeri Hyvönen
Genre: fantasia, nuoret, seikkailu
Sarja: Maailmojen murtaja #1
Kustantaja: Aula & Co (2021)
Kirjailijan muut teokset: Punainen kuningatar, Lasinen miekka
Arvosana: ***

10. tammikuuta 2022

Anniina Mikama: Myrrys

14-vuotias orpo Niilo elää kovissa oloissa Kivihalmeen talon kasvattina. Hän ei muista omaa menneisyyttään, johon liittyy vaiettu salaisuus. Kun talossa tarvitaan tietäjän apua, ottaa mahtava myrrys palkkioksi Niilon rengikseen ja perehdyttää hänet parantamisen ja henkimaailman saloihin. Elämä korpimetsän armoilla kasvattaa Niilosta vahvan ja rohkean. Monien seikkailujen jälkeen menneisyys alkaa paljastua Niilolle ja hän nousee vastustamaan heitä, jotka ovat tehneet hänelle vääryyttä.

     Anniina Mikama on tullut monelle tutuksi hänen aiemmin ilmestyneestä Taikuri ja taskuvaras-sarjasta, joka omastakin hyllystä löytyy, mutta on vielä lukematta. Nyt kuitenkin halusin tarttua tähän uutuuteen ja lähteä tutustumaan hieman historiallisempaan maailmaan.
     Myrrys on tarina Niilosta, joka päätyy orpolapsena Kivihalmeen taloon, mutta elämä talossa ei ole auvoisinta aikaa. Niiloo päätyy tietäjän luokse ja pian salaisuudet alkavat selvitä ja Niilon menneisyys siinä mukana. Haasteilta ei vältytä ja luottamus on koetuksella. 
     Upea maailma ja hahmot kantavat tarinaa eteenpäin ja lukemista ei voi lopettaa. Itse tulin osittain kuunnelleeksi tämän teoksen, eikä se yhtään huonontanut lukukokemusta. Kirjan loputtua jäin kaipaamaan lisää.

Genre: fantasia, nuoret, seikkailu, historiallinen
Kustantaja: WSOY (2021)
Äänikirjan lukija: Markus Bäckman
Arvosana: ****

8. tammikuuta 2022

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & the Six

Daisy Jones oli 1970-luvun rockmaailman myyttinen, valovoimainen ikoni. Hän kasvoi Los Angelesissa seksin, huumeiden ja ennen kaikkea rock 'n' rollin ympäröimänä. Kuvankauniilla Daisylla oli poikkeuksellinen ääni, mutta tähti hänestä tuli vasta, kun tuottaja pani hänet lavalle yhdessä nosteessa olevan The Sixin kanssa.
Daisyn ja bändin keulakuvan Billyn välillä oli räjähtävää kemiaa. Sellaista, josta syntyy vain legendoja.

     Daisy Jones & The Six on tarina ihmisistä, ihmissuhteista, musiikista, menestyksestä, maineesta ja elämästä. Se on haastatteluna kerrottu tarina menneistä ajoista, muistelua ajasta, joka muutti hahmojen elämän. 
     Odotukseni olivat todella korkealla kun tartuin tähän kirjaan. Olin joskus ajatellut, että lukisin teoksen englanniksi, mutta nyt pääsin lukemaan sen suomeksi. Ehkä joskus vielä tulen tarttumaan alkuperäiseenkin kieleen. Voin jo melkein nähdä itseni lukemassa tämän kirjan uudelleen, sillä se todellakin ylitti vielä ne korkeat odotukseni. 
     Kirja oli alusta loppuun mielenkiintoinen, tunteita oli laidasta laitaan. Yksinkertaisesti tämä oli henkeä salpaava kirja, kaikkine vaiheineen. Kirjaa lukiessa tuntui, kuin olisi lukenut oikeasti olemassa olleesta bändistä. Tarina vain piti aidon tunteesta loppuun asti. Ja äänikirjana tämä tuntuisi varmasti vieläkin aidommalta, sillä myös suomenkielinen versio on tehty alkuperäisen tavoin monen lukijan voimin.

Daisy Jones & the Six
Suomentanut: Inka Parpola
Genre: historiallinen, realistinen fiktio, romantiikka
Kustantaja: Gummerus (2019, suom, 2021)
Arvosana: *****

6. tammikuuta 2022

B.B. Alston: Amari ja yön veljet

Siitä lähtien, kun 13-vuotiaan Amari Petersin isoveli katosi jäljettömiin, Amari on jaksanut toivoa hyviä uutisia. Kouluvuoden viimeisenä päivänä Amari löytää veljensä huoneesta tikittävän salkun ja kutsun Yliluonnollisten asiain viraston pääsykokeisiin. Paljastuu, että hänen veljensä on ollut Viraston salainen agentti ja kadonnut kesken vaarallisen tehtävän.
Amari itse joutuu vaikeuksiin heti Virastoon saavuttuaan. Hänen yliluonnolliset kykynsä paljastuvat laittomiksi ja pian hänen epäillään olevan mukana salajuonessa, joka uhkaa koko yliluonnollista maailmaa. Amari ei kuitenkaan voi luovuttaa, ei nyt kun hän on vihdoin saamassa selville, mitä hänen veljelleen todella tapahtui.

     B.B. Alstonin Amari ja yön veljet keräsi suosiota ilmestyessään, varsinkin englannin kielisessä kirjatubessa. Kun kirja sitten ilmestyi suomeksi, päätin tarttua siihen melkeinpä heti. Aloitin kirjan lukemisen fyysisenä kirjana, mutta se ei saanut niin hyvin imaistua mukaansa, että päädyin kuuntelemaan loput kirjasta Yasmine Yamajakon lukemana.
     Amari ja yönveljet on Alstonin lapsille/nuorille suunnattu esikoisromaani. Kirjan takakannen teksti sai mielenkiintoni heräämään ja odotin innolla kirjan lukemista. Tarina lähti hyvin käyntiin ja hahmot oli hyvin luotuja ja mielenkiintoisia. Jokin tarinassa kuitenkin omalla kohdalla tökki sen verran, että kirja jäi keskinkertaiseksi lukukokemukseksi. Ehkä nuoremmalle yleisölle toimii paremmin. Yön veljet jäivät kuitenkin vielä niin suureksi mysteeriksi, että tartun ehkä jatko-osaan kun se joskus ilmestyy.

Amari and the Night Brothers
Suomentanut: Ilkka Rekiaro
Äänikirjan lukija: Yasmine Yamajako
Genre: fantasia, lapset, nuoret, seikkailu
Kustantaja: Otava (2021)
Arvosana: ***

4. tammikuuta 2022

Ruth Ware: Synkän metsän siimeksessä

Nora ei ole nähnyt lapsuudenystäväänsä vuosiin, kunnes eräänä päivänä hän saa kutsun tämän polttareihin, joita vietetään talossa metsän keskellä kaukana maaseudulla. Mutta jokin menee vikaan, pahasti vikaan.
Nora herää sairaalasta loukkaantuneena ja muistinsa menettäneenä.
Joku on murhattu. Mitä mökillä oikein tapahtui? Voiko Nora itse olla murhaaja?
Synkimmillä salaisuuksilla on tapana paljastua.

     Olen tullut lukeneeksi pari Waren uusinta teosta, Lukitut ovet ja Lumimyrsky, ja nyt päädyin tarttumaan hänen ensimmäiseen jännäriin. Warelta on tätä kirjaa ennen julkaistu salanimellä nuorille suunnattua fantasiaa (näitä ei ole suomennettu). Aikaisemmin lukemani teokset ovat olleet viihdyttäviä, mutta ne eivät ole tehneet sen suurempaa vaikutusta. Tämä teos jatkaa valitettavasti samalla linjalla.
     Synkän metsän siimeksessä alkaa sillä tiedolla, että jotain on mennyt pahasti pieleen polttareissa ja tarinan kertoja, Nora, on päätynyt sairaalaan. Tarina etenee Noran näkökulmasta niin sairaalassa, polttareissa kuin menneisyydessä. Lopulta palaset alkavat loksahdella paikalleen ja päästään kohti loppuratkaisua. 
     Omalla painollaan etenevä tarina on nopeasti luettavaa, mutta ei jäänyt sen suuremmin mieleen. Hahmoista löytyi enemmän ja vähemmän ärsyttäviä piirteitä, joiden sokkelossa lukijana yritti luovia ja saada käsitystä siitä, miksi nämä ihmiset ovat päätyneet näihin polttareihin. Jotkin vihamieliset silmäykset jäivät kokonaan vaille vastausta ja loppu tuntui hieman "helpolta" ratkaisulta. Nora on rikoskirjailija ja hän muistaa mainita tästä muutamaankin otteeseen yrittäessään ratkaista tapahtumia, mutta hänen tekonsa eivät aina tunnu kovin järkeviltä.
     Kuten aikaisemmin Warelta lukemani kirjat, ei tämäkään ollut mikään suurta jännitystä sisällään pitävä teos. Pieniä murusia oli ripoteltu sinne tänne, painottuen kirjan loppupuoliskolle. Nämä murenat eivät kuitenkaan luoneet yhdessä kovin jännittävää tai ahdistavaa olotilaa ainakaan omalla kohdalla. Ja kuten aikaisemmin lukemieni osien jälkeen, jäin kaipaamaan suurempaa jännitettä loppua kohti mentäessä. Tämä oli hyvä välikirja, mutta ei se kovin suuria tunteita herättänyt. Silti, jostain käsittämättömästä syystä, tulen varmasti lukemaan Warelta vielä muitakin kirjoja.

In a dark, dark wood
Suomentaja: Oona Nyström
Genre: mysteeri
Kustantaja: Otava (2015, suom. 2017)
Arvosana: ***
Aikaisemmin luetut: Lukitut ovet, Lumimyrsky