26. tammikuuta 2022

Maisku Myllymäki: Holly

Minkälainen nainen asuu yksin lintusaarella?

Holly on kerronnaltaan vaikuttava ja tunnelmaltaan tihenevä esikoisromaani kahden naisen kamppailusta huomionkipeyden, häpeän ja salaisuuksien aallokoissa.
Luontolehdessä toimittajana työskentelevä Eva saapuu saarelle harvinaisen lintuhavainnon perässä. Hän ei tunne havainnon tehnyttä naista, Hollya, entuudestaan. Saarta kiertäessä ja harvinaista lintua etsiessä kiikari alkaa vähitellen kääntyä ja tarkentua naisia kohti. Miksi maineikas näyttelijä asuu saarella yksin? Entä etsiikö Eva saarelta jotain muutakin kuin lintua?
Viikko Hollyn vieraana mullistaa Evan elämän. Alkaa muodonmuutos.

     Maisku Myllymäen esikoisteos Holly on noussut suosioon heti ilmestymisensä jälkeen. Tämän keskustelun myötä päätin itsekin tutustua tähän kirjaan ja muutaman kuukauden sitä kirjastosta odotettuani, pääsin vihdoin lukemaan tämän sykähdyttäneen tarinan. Kaikesta keskustelusta huolimatta en ollut aivan tietoinen siitä, mitä kirjan tarina toisi tullessaan, mikä varmasti oli vain hyvä asia.
     Luin viime syksynä Susanna Clarken Piranesin ja silloin ajatukseni olivat samanlaisessa sekasorrossa kuin tämänkin kirjan jälkeen. Molemmat kirjat ovat kauniita teoksia omalla tavallaan, mutta minulta osa tästä hienoudesta on jäänyt varmasti havaitsematta. En ole lukijana kovinkaan analyyttinen ja tällaisia kirjoja lukiessa sen huomaa selvästi: teoksessa on havaittavissa monia tasoja ja taiteellista kauneutta, mutta lukijana en saa siitä kunnolla kiinni ja kirjan lukemisen jälkeen ainoa ajatukseni on, että jotain suurta jäi nyt havaitsematta. Tämä tekee myös kirjan suuremman arvioinnin haastavaksi, sillä tuntuu, että niin iso osa kirjasta on jäänyt ulottumattomiin.
     Holly on käänteitä täynnä oleva kirja ja loppua kohti mentäessä jännitys astuu myös kuvioihin. Jotkin asiat ovat ennalta-arvattavia ja odotettavissa, mutta tämän kirjan loppu kyllä pääsi yllättämään. Hahmojen kohtalot jättivät jälkensä ja vaikka tämä kirja ei ollut omiaan itselleni, haluaisin tietää lisää näistä kahdesta naisesta. 

Genre: aikuiset, realistinen fiktio
Kustantaja: WSOY (2021)
Arvosana: ***½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti