18. helmikuuta 2019

Rick Riordan: Salamavaras

Nimi: Salamavaras (The Lighting Thief)
Kirjailija: Rick Riordan
Suomentanut: Ilkka Rekiaro
Genre: fantasia, nuoret, seikkailu
Sarja: Percy Jackson #1
Sivumäärä: 367
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2005 (suomeksi 2008)
Luettu: helmikuu 2019

Mitä jos kuulisit olevasi Olympoksen jumalan puoliverinen jälkeläinen? Percy Jacksonin elämästä on leikki kaukana, kun antiikin jumalat, sankarit ja hirviöt muuttuvat todeksi...

"Me emme ole tyhmiä, Percy Jackson. Oli vain ajan kysymys milloin saisimme tietää, kuka sinä olet." Mistä matikanope oikein puhuu? Se mitä newyorkilaiselle Percy Jacksonille tapahtuu kesken luokkaretken, on jotain ihan pimeää. Hän saa kannoilleen Kreikan mytologian pelottavimman hirviön ja päätyy Puoliveristen leirille, jossa häntä odottaa suuri tehtävä. Percyllä on kymmenen päivää aikaa etsiä ylijumala Zeuksen mestarisalama ja estää ihmiskunnan tuhoisin sota. Ilman itsepäistä Annabethiä ja satyyri Groveria Percyllä ei ole toivoa. Sillä yksikään etsijä ei ole palannut elävänä retkeltään.

Arvostelu: Percy Jackson, hahmo johon tutustuin muutama vuosi sitten. Nyt päätin lukea kirjan (ja muutkin osat) uudelleen. Ja edelleen se on hyvä, kiinnostava, mukaansatempaava. Lyhyesti kerrottuna kirja siis kertoo pojasta nimeltä Percy. Hänen elämässään on tapahtunut kummia ja nyt hän saa tietää syyn näille tapahtumille. Hän on puoliverinen. Hänen isänsä on jumala. Hirviöitä on olemassa. Näiden tietojen jälkeen alkaa uskomaton seikkailu, johon mahtuu tapahtumia jokaiselle sivulle.
     Ensimmäisellä lukukerralla rakastin tätä kirjaa. Se piti otteessaan. Entä nyt? Tunne on edelleen sama, vaikka aikaa on kulunut jo useampi vuosi. Asioita tapahtuu koko ajan, eikä kirjaa halua laskea kädestään. Riordanin kirjoitustyyli on sellainen, mikä viihdyttää ja saa lukijan lukemaan, vaikka olisi kiire tehdä jotain muuta.
     Kirja on enemmän suunnattu nuorille, mikä ehkä näkyy jonkin verran kirjaa lukiessa. Kuitenkin, näin aikuisiän kynnyksellä, koen silti voivani nauttia kirjasta ja sen tunnelmasta. Fantasiaa, Kreikan mytologiaa, toimintaa.. mitä muuta sitä kirjalta voisi haluta? Jos siis nämä asiat ovat lähellä sydäntäsi, suosittelen tämän kirjan (ja koko sarjan) kokeilemista.

     "Minua huimasi, kun katsoin alas.
     Kuoppa ammotti niin suurena ja oli niin sysipimeä, että tiesin sen olevan pohjaton. Silti minusta tuntui, että jokin yritti nousta kuopasta, jokin suunnattoman iso ja paha.
     Pikku heeros, huvittunut ääni kaikui syvällä pimeässä. Liian heikko, liian nuori, mutta ehkä sinä kelpaat.
     Ääni kuulosti ikivanhalta - kylmältä ja raskaalta. Se kääriytyi ympärilleni kuin lyijylakana.
     "Sinut on johdettu harhaan, poika, se sanoi. Tee sopimus minun kanssani. Minulta saat sen, mitä sinä haluat."

Arvosana: *****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti