4. helmikuuta 2019

J.K. Rowling: Harry Potter ja Viisasten kivi

Nimi: Harry Potter ja Viisasten kivi (Harry Potter and Philosopher's stone)
Kirjailija: J.K. Rowling
Suomentaja: Jaana Kapari
Genre: fantasia
Sarja: Harry Potter #1
Julkaisuvuosi: 1997 (suomeksi 1998)
Kustantaja: Tammi
Sivumäärä: 335
ISBN: 978-951-31-8487-2
Luettu: Tammikuu 2019

Harry Potterin tavallinen ja surkea elämä muuttuu täysin, kun hän saa 11-vuotispäivänään merkillisen kirjeen. Kirje on kutsu Tylypahkaan velhojen ja noitien kouluun ja se avaa Harrylle kokonaan uuden kiehtovan maailman. Samalla Harry saa kuulla totuuden vanhemmistaan, heidän kuolemastaan, taikavoimista ja kirouksesta.
     Tylypahkassa Harry opiskelee taikuuden alkeita, kuten muodonmuutoksia, taikajuomien tekoa, loitsuja ja suojautumista pimeyden voimilta. Koulunkäynti on hauskaa, mutta henkeäsalpaavan jännittäväksi se muuttuu, kun Harry ryhtyy ratkomaan kiehtovaa arvoitusta ystäviensä Ron Weasleyn ja Hermione Grangerin kanssa.

Arvostelu: Tunnetun ja miljoonia kertoja luetun sarjan ensimmäinen osa. Itse olen lukenut teoksen niin monta kertaa, että en ole jaksanut laskea edes kaikkia. Lukemisen syy on yleensä se, että haluan lukea muut sarjan osat, enkä halua jättää yhtä tai kahta osaa lukematta. Jo siitä sekä antamieni tähtien perusteella voi ehkä ymmärtää, että tämä ensimmäinen osa ei ole suosikkini. Vaikka täytyy myöntää, että kokonaisuuden kannalta se on tärkeä. Eikä kyseessä nyt ihan täysin huono kirja ole, myönnetään.
     Miksi siis vain kaksi ja puoli tähteä? Siksi, että inhoan kirjasarjoissa täytekirjoja. Mitään ei oikeastaan tapahdu, kerrotaan vain asioita sieltä ja täältä ja hups, viimeinen sivu kääntyy esiin. Sellaisena pidän Viisasten kiveä. Tärkeänä kirjana hahmojen sun muun takia, mutta muuten tylsänä sanahelinänä. Asiat eivät juurikaan mene eteenpäin, kerrotaan vain luku kerrallaan jostain pienestä jutusta, joista sitten pitäisi muodostua kokonaisuus kansien väliin.
     Nyt jotkut Potter-fanit voivat kirota minut ties minne, mutta ei voi mitään. Itsekin lukeudun noihin faneihin, mutta joskus on kohdattava totuus ja myönnettävä, että tämä ensimmäinen teos aloittaa uskomattoman tarinan, yksinään se ei ole sitä. Lisäksi valitettavaa on, että suomennetussa versiossa Hagridin vuorosanat eivät ole niin hyvin käännetty kuin toivoisi. Mutta tämän asian voi tietenkin korjata lukemalla englannin kielisen teoksen.
Arvosana: **1/2
HaasteetHelmet19PopSugar19Harry PotterKirjahyllystäAikuisten lukudiplomi (Lastu)Satakirjastot lukuhaasteKeski-kirjastojen lukuhaasteAikuisten lukudiplomi (Keski)Reading Challenge

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti