21. joulukuuta 2019

Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras

Jean le Flambeur on mestarivaras, huijari, josta tiedetään vähän mutta jonka teoista on kuultu kaikkialla. Hän teki kuitenkin yhden virheen ja maksaa siitä nyt virtuaalisessa dilemmavankilassa, jossa vangit pelaavat loputtomia kuolettavia pelejä tuhansia itsensä kopioita vastaan. Kunnes Mieli-niminen nainen tarjoaa hänelle mahdollisuuden vapauteen. Hänen on vain vietävä loppuun yksi keikka, jossa hän ei aikanaan aivan onnistunut...

   Kvanttivaras aloittaa saman nimisen trilogian. Tämä kirjasarja edustaa kovaa scifiä, jota itse en kauheasti ole ennen lukenut ja tämän huomasi tätä kirjaa lukiessa. Maailman hahmottaminen, juonessa mukana pysyminen ja kaiken tapahtuneen ymmärtäminen oli vaikeaa ja kirjan luettuani en ollut aivan varma, että olinko vieläkään sisäistänyt kaikkea lukemaani.
     Tarina sijoittuu siis tulevaisuuden Marssiin/muuhun avaruuteen ja käytössä on jos jonkinlaista teknologiaa ja erilaisia hahmoja/rotuja vilisee tarinassa mukana. Jean le Flambeur, joka on tunnettu mestarivaras, on päätynyt dilemmavankilaan ja nyt hänet vapauttaa sieltä eräs nainen. Naisella on varkaalle ehdotus, mutta kuka hyötyisi varkaan teosta eniten? Tarina etenee asteittain ja välillä käydään menneisyydessä kuolemansyntien saattelemana. Lopussa palaset alkavat loksahdella kohdalleen ja totuudet ihmisistä ja maailmasta pääsevät valloilleen.
     Vaikka ymmärrykseni ei ollut aivan tapissaan tätä kirjaa lukiessa, aion lukea trilogian muut osat vielä jossain vaiheessa. Ehkä alan pikkuhiljaa tajuamaan sarjan maailmaa ja hahmoja. Tässä kirjassa jäi ehkä harmittamaan se, että vaikka päähenkilöihin pääsi jotenkuten sisälle, jäin kaipaamaan vielä vähän syvempää tutkiskelua. Toivon siis, että jatko-osissa myös hahmoista saa vielä vähän lisää irti.

The quantum thief
Suomentanut: Antti Autio
Genre: scifi, mysteeri
Sarja: Kvanttivaras #1
Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2010, suom. 2011
Arvosana: ***
Goodreads: 3,83
Muissa blogeissa: Jokken kirjanurkka, Kujerruksia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti