23. heinäkuuta 2020

Johanna Sinisalo: Vieraat - Naistenviikko 2020

Kuusivuotias Sissi viiltää itseään päiväkodissa saksilla ja hänen vanhempiensa maailma järkkyy. Siirin ja Essin perheessä lähes kaikki on siihen mennessä sujunut mallikkaasti: on kaksi kaunista lasta, tyttö ja poika, ja molemmat vanhemmat menestyviä uranaisia. Lääkärintarkastuksessa selviää, että Sissillä on vanhempikin haava. Miksi lapsi oireilee itseään vahingoittamalla? Vai suojeleeko hän vammojen aiheuttajaa?

     Johanna Sinisalon Vieraat valittiin Kariston kauhuromaanikilpailun voittajaksi vuonna 2019 ja kirjan sanotaan olevan moderni kotimainen kauhukirja. Näillä meriiteillä odotin kirjalta paljon, mutta sen sijaan vain hämmennyin.
     Olen lukenut Sinisalolta useammankin kirjan ja tykkään hänen tyylistään ja kirjojen aiheista. Vieraat ei tehnyt poikkeusta siinä suhteessa. Kirja käsittelee nelihenkisen sateenkaariperheen arkea ja varsinkin kuusivuotiaan Sissin ajatuksia. Sissi on ikäisekseen hyvinkin kehittynyt ja hän lukee ihmisen biologiaa käsitteleviä kirjoja ja julkaisuja, kääntäen tekstin lapsen aivoille ymmärrettäväksi. Sissin lukeminen ja asioiden miettiminen saavat aikaan ketjureaktion, joka laittaa jokaisen perheen jäsenen miettimään toistensa motiiveja ja tekemisiä.
     Kirjan hahmot olivat hyvin tehtyjä ja heidän tekemisensä olivat selkeitä. Jokainen hahmo oli erilainen ja näitä piirteitä tuotiin hyvin esiin. Essin ja Siirin parisuhteesta kuitenkin tuli itselleni niin negatiivinen kuva, että siinä ei tuntunut olevan mitään hyvää. Molemmat syyttelivät tapahtumista toisiaan, eivätkä nähneet itsessään mitään vikaa. Itseäni eniten kuitenkin häiritsi kirjassa se, miten varsinkin Essi tuntui ajattelevan lapsista. Sissillä ja Luukkaalla on molemmilla sama isä, Ville, mutta Essi on synnyttänyt Sissin ja Siiri Luukkaan. Tätä eroa tunnutaan koko ajan painottavan ja jaottelu siitä, kumpi on kumman äiti, on esillä usein.
     No entä kirjan juoni sitten? Omaan makuuni kirjan oli melko hidastempoinen ensimmäiset neljäsataa sivua ja viimeiset neljäkymmentä sivua mentiin niin kovaa, että en pysynyt perässä. Lopun tapahtumia oli jonkin verran valmisteltu aikaisemmin, mutta itselle se tuli silti aivan puun takaa. Lisäksi lopetus oli mielestäni jotenkin töksähtävä ja jätti vain läjän kysymyksiä peräänsä ilman vastauksia. Kauhua en jotenkin tästä kirjasta löytänyt, ehkä sen suhteen tykkään enemmän ihan klassisesta muodosta. Yhtä kaikki, Vieraat oli ihan luettava kirja ja omalla tavallaan nopeasti ohi. 

Genre: scifi, kauhu
Kustantaja: Karisto
Julkaisuvuosi: 2020
Kirjailijan muut teokset: Ennen päivänlaskua ei voi
Arvosana: ***
Goodreads: 3,65
4. Kuvauksessa monta ihmistä
15. Fiktiivinen kertomus, jossa mukana todellinen henkilö (mainitaan Tomi Björck)
22. Epäluotettava kertoja
41. Kirjassa laitetaan ruokaa/leivotaan
49. Julkaistu vuonna 2020

Naistenviikon kunniaksi blogissa nyt seitsemänä päivänä naisen kirjoittaman kirjan arvio.
Käy lukemassa lisää Tuijatan blogista: Naistenviikko 2020.

Aiemmat julkaisut:
1. Kesämyrsky (Siiri Enoranta)
2. Kun kuningas kuolee (Elina Backman)
3. Armonvuosi (Kim Liggett)
4. Kiviäidit (Erin Kelly)
5. Vi (Kim Thúy)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti