20. heinäkuuta 2020

Kim Liggett: Armonvuosi - Naistenviikko 2020

Kukaan ei puhu armonvuodesta. 
Se on kiellettyä.

Meille kerrotaan, että meillä on valta houkutella aikamiehet vuoteistaan, tehdä nuorukaiset hulluiksi ja syöstä vaimot mielipuolisen mustasukkaisuuden syövereihin. Sen vuoksi meidät karkotetaan yhteisöstä naiseuden kynnyksellä: meidän on vapautettava taikavoimamme erämaahan ennen kuin voimme palata kotiin puhdistautuneina. Mutta kaikki meistä eivät palaa. Osa tytöistä sortuu luonnon elementeille, osa saalistajille, osa kohtalotovereiden vimmalle...
Minä en tunne olevani voimakas, en tunne olevani maaginen. Mutta silmäni ovat auki.

     Armonvuosi on feministinen dystopia, josta itselleni tuli hieman Margaret Atwoodin Orjattaresi mieleen, varsinkin kirjan alussa. Armonvuosi oli kuitenkin enemmän omaan makuuni ja se piti otteessaan paremmin alusta loppuun.
     Armonvuosi seuraa Tierneyn matkaa hänen armonvuoden aikana. Muiden tyttöjen unelmoidessa vaimoksi tulemisesta ja armonvuodesta selviämisestä, Tierney haluaa vuoden jälkeen töihin pellolle. Hänen pahin pelkonsa on saada ennen armonvuotta huntu päähänsä, tulla valituksi vaimoksi, joutuvansa häkkiin miehen armoille. Kohtalolla on kuitenkin omat suunnitelmat Tierneyn varalle, eikä hän voi väittää näitä suunnitelmia vastaan.
     Armonvuosi oli henkeä salpaava, jännitystä ylläpitävä ja koukuttava lukukokemus. Päähenkilön matkan seuraaminen sai omankin sydämen pamppailemaan. Tyttöjen tekemiset ja julmat teot tuntuivat niistä lukiessa ja muutama kyynelkin vuodattui. Kirjassa oli muutama ennalta-arvattava kohta, mutta itseäni nämä eivät häirinneet. 

The Grace year
Suomentanut: Leena Ojalatva
Genre: nuoret, scifi, dystopia
Kustantaja: Karisto
Julkaisuvuosi: 2019, suom. 2020
Arvosana: *****
Goodreads: 4,15
28. Tulevaisuudesta kertova kirja
37. Ajankohta merkittävä tekijä kirjassa
49. Vuonna 2020 julkaistu kirja

Naistenviikon kunniaksi blogissa nyt seitsemänä päivänä naisen kirjoittaman kirjan arvio.
Käy lukemassa lisää Tuijatan blogista: Naistenviikko 2020.

Aiemmat julkaisut:
1. Kesämyrsky (Siiri Enoranta)
2. Kun kuningas kuolee (Elina Backman)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti