3. maaliskuuta 2019

Elena Mady: Vaihdokas

Rakkaustrilleri elämän ja kuoleman rajamailta.
Onko elämä elämisen arvoista, jos kukaan ei näe sinua, et edes sinä itse?
Vaihdokas on tarina ulkokuoren alle haudatusta salaisuudesta. Päähenkilö on nuoren naisen mieli, aave elämästä joka päättyi liian varhain. Hän on vihainen ja pysyy mieluummin kuolleena kuin elää jonkun toisen elämää.
Mutta päädyttyään hohdokkaan Alex Winterin nahkoihin, vaihdokas saa kosketuksen ystävyyteen ja rakkauteen. Voisiko hän jäädä ja silti pitää kiinni itsestään? Pian kaiken sekoittaa murha, ja kuolemaan pakopaikkanaan pitänyt Alex joutuu taistelemaan elämänsä ja rakkaidensa puolesta.

     Takakannen teksti (tuo tuossa ylhäällä) sai minut kiinnostumaan tästä kirjasta ja päätin lukea sen e-kirjana. Nuorten kirja, jota sanotaan trilleriksi. Murha. Rakkaus. Hyvät eväät kunnon kirjaan siis. Ja takakannessa kuvailtu mielenkiintoinen tarina oli sitä myös kirjan kansien välissä. Ei ihan viiden tähden arvoinen veto, mutta melkein.
     Kirja siis lähtee siitä liikkeelle, kun tämä nimetön Vaihdokas herää Saran (tai Alexin kuten myöhemmin kirjassa puhutaan) kehosta. Hän ei muista omasta menneisyydestään kuin pieniä sirpaleita, eikä hän tiedä miksi on päätynyt juuri tähän kehoon juuri tällä hetkellä. Sitten saadaan kuulla, että Saran vanhemmat kuolivat auto-onnettomuudessa. Onnettomuudessa, jossa Sarankin olisi pitänyt olla, mutta kuin ihmeen kaupalla hän ei ollutkaan auton kyydissä. Vain Vaihdokas tietää, että Sara kuoli ja hänen kehoon hyppäämisen takia Sara nyt kuitenkin löytyy omasta sängystään nukkumasta.
     Kun onnettomuus todetaan tahalliseksi, alkaa jännittävin osuus. Sara/Alex alkaa tutkia onnettomuutta, yrittäen samalla selvittää kenen kehossa hän on. Hän tutustuu naapurissa asuvaan Jesseen ja rakastuu. Ainoa ongelma on, että Vaihdokas ei ole omassa ruumiissaan, eikä siksi usko Jessen ihastuvan juuri häneen. Lisäksi Jessellä on tyttöystävä, Jenna. Ei niin ystävällinen ihminen, mutta tyttöystävä kuitenkin. Lisäksi Jessellä on kaveri, Lukas, joka ihastuu Saraan/Alexiin. Vai ihastuuko sittenkään, hänestä ei ota ihan täysin selvää.

     "Mieleeni juolahti identiteettini selvittämisen epäitsekäs puoli. Kokemani oli paljastanut, miten suuri suru on niillä, jotka jäävät jäljelle. Vaikken muistanut perhettäni, niin tiesin rakastaneeni heitä ja että hekin olivat rakastaneet minua. Minun piti yrittää löytää heidät ja kertoa, että sisimpäni eli yhä... Ilman, että minut vedettäisiin pois saman tien.
     Hitto.
     Jokainen tie johti samaan lopputulokseen."

     Kirja tempaisi mukaansa jo alusta alkaen. Tapahtumat vyöryivät nopeasti yli, mutta kuitenkin selkeänä kokonaisuutena jossa oli helppo pysyä mukana. Itseäni tässä kirjassa ilahdutti ehkä eniten se, että murhaajaa ei osannut (ainakaan minä en osannut) aavistaa ennen kuin vasta lopussa. Lisäksi kirja sisälsi joitain hyvinkin kuvailtuja kohtia, jotka voivat herkkähermoisemmalle olla ehkä jopa liikaa. Itse kuitenkin pidin niistä ja ne toivat oman lisämausteensa kirjaan. Aivan loppu oli kuitenkin sellainen, mikä miinusti viidestä tähdestä puolikkaan. Liian ennalta-arvattava. Vähän huonosti tehty. Tai ainakin itse olisi kaivannut, että lopussa tapahtumien kulusta ja totuuden esiintulosta olisi kerrottu enemmän. En kuitenkaan sano siitä sen enempää tai muuten spoilaan liikaa.
     Vaikka kirja on nuorille (aikuisille) suunnattu, uskon, että myös aikuinen (aikuisempi kuin minä) voi viihtyä tämän kirjan parissa. Kovin nuorille tätä en kuitenkaan suosittele, juuri noiden kuvailujen takia. Mutta muuten, oikein viihdyttävä ja erilainen kirja.

Nimi: Vaihdokas
Kirjailija: Elena Mady
Genre: fantasia, romantiikka, mysteeri, nuoret, jännitys
Sarja: The Body Jumper #1
Sivumäärä: 379
Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2015
Arvosana: ****½
Lukuhaasteet: Helmet19 (Kirjassa nähdään unia), PopSugar19 (31. Kirja kertoo perheestä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti