17. kesäkuuta 2020

Emmi Puikkonen: Lupaus

Kun Rinna on lapsi, isä antaa hänelle lupauksen. Lupauksen tulevaisuudesta Rinna haluaisi antaa myös tyttärelleen Seelalle. Ilmastonmuutoksen todellisuuteen heräävässä maailmassa Rinna ei enää tiedä, mitä hänen olisi tehtävä, jotta voisi pitää sanansa. Samalla kun Rinna koettaa varustautua tulevaan, hänen veljensä Robert lähtee kohtalokkaalle matkalle Grönlannin sulaville jäätiköille.

     Lupaus on ilmastoahdistuksesta kertova kirja, jossa pääosin Rinna muistelee hoidossa ollessaan omaa lapsuuttaan ja äitiyttään. Tartuin tähän kirjaan hieman epäröiden, sillä ilmastonmuutokseen liittyvät kirjat eivät ole herättäneet omaa kiinnostustani. Toivoin kuitenkin, että tämä kirja muuttaisi ajatuksiani ja ehkä tutustuisin samanlaisiin kirjoihin jatkossakin.
     Rinnan muistellessa omaa elämäänsä, hänen saamat ja hänen antamat lupaukset nousevat keskiöön. Rinna on saanut lupauksen isältään ja edelleen, vaikka hänen isänsä on muistisairas, Rinna uskoo isän pitävän lupauksensa. Samalla häntä mietityttää, että voiko hän antaa saman lupauksen tyttärelleen. Tästä syystä Rinna päättääkin, että hän tekee kaiken mahdollisen sen eteen, että hänen olisi mahdollistaa pitää lupauksensa.
     Rinnan tarinan rinnalla kuljetaan pieni matka Rinnan veljen Robertin kanssa. Robert on Grönlannissa äänittämässä muuttuvan luonnon ääniä. Jäätikön sulaminen koskettaa ja matka ei suju kaikilta osin kovin mallikkaasti. Jäin kaipaamaan lisää kerrontaa tästä matkasta, nyt se jäi kevyeksi sivujuoneksi kaiken muun keskellä, vaikka olikin hyvin mielenkiintoinen.
     Omalla kohdalla tarina ei napannut minua mukaansa. Rinnan muistelot lähinnä ärsyttivät, varsinkin se pikkutyttömäinen usko lapselle annettuun "lupaukseen". Kirjassa tuli esiin myös toinen lupaus, johon eräs toinen hahmo ripustautui ja senkin koin hieman sinisilmäiseksi. Ymmärrän, että lupausten pitäminen on tärkeää, mutta kaikkia lupauksia vain ei ole mahdollista pitää.
     Lupauksessa oli monia sellaisia asioita, joista pidin. Kokonaisuutena kuitenkaan tämä kirja ei ollut minua varten. Se oli pitkäveteinen ja loppu meni ehkä hieman yli omasta mielestäni. Lisäksi kirjaan oli sisällytetty muutama luku yksittäisten, tarinassa vilahtavien hahmojen näkökulmasta, enkä kokenut niistä kaikkia tarinan kannalta tarpeellisiksi. Pari niistä antoi toisen näkökulman jollekin muun tarinan vaiheelle, mutta muuten ne tuntuivat vain täytteeltä.

Genre: realistinen fiktio
Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2019
Arvosana: **
Goodreads: 3,44
Helmet2020: 3. Suhtaudut ennakkoluuloisesti, 9. Kohdataan pelkoja, 22. Epäluotettava kertoja
PopSugar2020: 34. Meant to read in 2019
Goodreads2020: 22. The major theme of survival, 23. Features an LGBT+ character, 31. Inspired by a leading news

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti