20. toukokuuta 2020

Christopher Paolini: Esikoinen

Eragon ja lohikäärme Saphira ovat juuri kukistaneet muiden kapinallisten kanssa kuningas Galbatorixin joukot. Vaikka kapinallisryhmiä pian repivätkin sisäiset valtataistelut, Eragonin on määrä lähteä Arya-neidon johdattamana Ellesméraan, haltioiden maahan. Hänen lohikäärmeratsastajan koulutuksensa on saatava päätökseen.
Niin jatkuu Eragonin uskomaton matka halki uusien maiden ja vaarojen. Onneksi hänen rinnallaan on koko ajan korvaamaton yhtävä Saphira.
Tukahduttaako säälimätön kuningas Galbatorix Alagaësiassa puhjenneen vastarinnan? Entä kasvaako Eragonista oikea lohikäärmeratsastaja?

     Paolinin esikoisteoksessa Eragonissa alkanut tarina jatkaa kulkuaan eteenpäin. Nyt vastassa on sama vastustaja, mutta uudet esteet. Eragonin ja Saphiran koulutus saa kunnolla alkunsa, kun he pääsevät haltioiden kotiin Ellesméraan. Siellä he saavat tietää salaisuuksia ja oppivat paljon itsestään ja toisistaan. Samaan aikaan kapinalliset keräävät joukkojaan ja valmistautuvat Galbatorixin hyökkäykseen.
     Toisaalla Eragonin serkku Roran pyrkii kyläläisten kanssa vastustamaan kuninkaan hyökkääviä joukkoja. Joukot yrittävät saada Roranin itselleen, mutta vastus on suuri. Lopulta on kuitenkin suurten päätösten aika. Kuollako vai joutua orjaksi? Vai olisiko vielä kolmas vaihtoehto?
     Kuten kirjasarjan aloitusosa, myös tämä on täynnä menoa ja meininkiä. Paksuun teokseen mahtuu paljon tapahtumia. Eragonin matkan lisäksi päästään tutustumaan hyvinkin tarkkaan Roranin koettelemuksiin. Itse en näistä pätkistä ollut niin innostunut, mutta ne olivat muun tarinan kannalta tärkeitä vaiheita. Lisäksi kirjassa päästiin näkemään kapinallisjoukon uuden johtajan ajatuksia. Tätä kautta kirja oli kokonainen ja koko Alagaësian tapahtumat tulivat lukijan tietoisuuteen.
     Jos Eragon oli kirja mistä nautit, niin tämä osa ei jää ensimmäisen varjoon. Kirja on aivan yhtä mielenkiintoinen ja tapahtumarikas, että jatko-osaan haluaisi tarttua heti. Tässä kirjassa oli ennalta-arvattavuuksia jonkin verran, mutta itseäni ne eivät häirinneet kovin paljoa. Seuraavan osan tapahtumat kuitenkin kiinnostavat ja haluankin tarttua siihen mahdollisimman pian.

Eldest
Suomentanut: Tarja Rouhiainen
Genre: fantasia, nuoret, seikkailu
Sarja: Perillinen #2
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2005, suom. 2006
Kirjailijan muut teokset: Eragon
Arvosana: ****½
Goodreads: 3,99
Helmet2020: 4. Kuvauksessa monta ihmistä, 30. Pelastetaan ihminen, 31. Kerrotaan elämästä maaseudulla, 33. Tapahtuu muodonmuutos, 39. Kirjassa lennetään
PopSugar2020: 9. A book with a map, 18. A made-up language
Goodreads2020: 1. Title doesn't contain A, T or Y, 10. Between 400-600 pages, 18. By an author you've only read once before, 19. A fantasy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti