13. toukokuuta 2020

Veronica Roth: Viillot

Cyra on Shotetin hallitsevan julman tyrannin sisar. Hänellä on erityinen kyky, lahja joka tuottaa hänelle kipua, mutta antaa myös pelottavan voiman - ja hänen veljensä käyttää sitä häikäilemättä hyväkseen.
Akos veljineen kaapataan Shotetiin rauhaa rakastavasta Thuvesta. Myös Akosilla on erikoinen lahja. Kun hänen ja Cyran kohtalot risteävät, heillä on vain kaksi vaihtoehtoa: auttaa toisiaan tai tuhota toisensa.

     Veronica Roth on aikaisemmin tunnettu Outolintu-sarjastaan. Sarja oli aikoinaan menestynyt ja kun Roth alkoi kirjoittaa uutta kirjaansa, sitä odotettiin innolla. Kun Viillot sitten ilmestyi, vastaanotto oli hyvin ristiriitainen. Omaan hyllyyni tämä kirja päätyi vasta viime vuonna, vaikka ilmestymisestä onkin jo hetki. Nyt päätin tarttua tähän ja antaa mahdollisuuden kaikista lukemistani kommenteista huolimatta.
     Kirja alkoi omalla kohdallani jotenkin jäykästi, sillä en tuntunut heti pääsevän jyvälle siitä, että mitä kirjassa tapahtuu. En ole varma, että oliko ongelmana oma keskittymiskyvyttömyyteni vai se, että heti ensimmäiseksi aletaan puhua Kukintaseremoniasta ilman mitään alustusta. Oli syy kumpi tahansa, hyvin nopeasti tarina imaisi minut kyytiinsä ja lopulta tulin ahmineeksi tämän kahdessa päivässä.
     Viillot on tieteisfantasiaa, eli fantasian lisäksi siinä on scifin piirteitä. Harmi vain, että kirjan scifi-osuus jäi hyvin pieneksi ja mitättömäksi. Kirjan maailma sijoittuu avaruuteen ja se koostuu pääosin yhdeksästä planeetasta. Lisäksi kirjassa mainitaan jonkin verran kehittynyttä teknologiaa. Maailman kuvaus kuitenkin oli niin heikkoa, että sitä ei ollut juuri lainkaan. Tämä on myös suuri syy siihen, miksi tämä ei ollut itselleni viiden tähden kirja.
     Vaikka ympäröivän maailman kuvaus oli kirjassa olematonta, muuten kirja oli mielenkiintoinen ja juoni imaisi mukaan. Kuten YA-kirjallisuudessa on usein tapana, myös tässä oli hieman romantiikkaa. Joiltain osin se tässä kirjassa toimi, eikä sitä viety liian pitkälle liian nopeasti. Itse kuitenkin olisin kaivannut hieman lisää pohjustusta, kuin mitä nyt oli tarjolla.
     Kirja keskittyi hyvin paljon thuvhelaisten ja shotetlaisten väliseen kinaan siitä, kumpi oli heidän planeetan kansaa ja kummalla oli enemmän oikeuksia. Shotetlaiset eivät ole julistettu varsinaiseksi kansaksi ja heidän vihansa thuvhelaisia kohtaan ajaa heitä eteenpäin. Onneksi tällaiset ongelmat on kuitenkin helpoin ratkaista tyrannimaisella hallitsemisella ja sodalla. Kaiken tämän keskellä on oraakkelien lausumat kohtalot, jotka tapahtuvat ihmisen valinnoista huolimatta ja ovat muuttumattomia. Nämä kohtalot eivät kuitenkaan ole kaikkien mieleen, varsinkaan jos ne osoittavat jonkinlaista heikkoutta.

     ""Pyörre kulkee kaiken elollisen läpi", Sifa jatkoi, "ja saa sen kukoistamaan. Pyörre kulkee jokaisen ihmisen läpi, joka täällä elää ja hengittää, ja ilmenee omalla tavallaan kaikissa meissä. Pyörre kulkee jokaisen kukan läpi, joka kukkii keskellä jäätä.""

Carve the Mark
Suomentanut: Outi Järvinen
Genre: fantasia, nuoret, scifi, romantiikka
Sarja: Viillot #1
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2017
Arvosana: ****
Goodreads: 3,78
Muissa blogeissa: mininkirjat, Yöpöydän kirjat, Sivujen välissä
Helmet2020: 4. Kuvauksessa monta ihmistä, 9. Kohdataan pelkoja, 30. Pelastetaan ihminen, 39. Kirjassa lennetään
PopSugar2020: 20. Picked because the title caught your attention, 27. Feat one of the seven deadly sins (viha)
Goodreads2020: 2. An author whose last name is one syllable, 5. A first book in a series, 10. Between 400-600 pages, 11. Originally published in a year that is a prime number, 19. A fantasy, 34. Sub genre that starts with a letter in your name (S) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti