25. tammikuuta 2020

Sini Helminen: Veden vallassa

Marin äiti on kadonnut vuosia sitten, ja isä on höyrähtänyt uskomaan Kalevalan kummajaisiin. Lapsuuden bestis Jessika ja hänen jenginsä tuntuvat koulussa vaistoavan Marin jokaisen kipukohdan. Sekä kännykän että koulun oven avaaminen vaativat rohkeutta. Koulun nurkilla norkoilee vieras, vihreätukkainen nuorukainen, jolla on häiritsevä katse.
Kylvyssä Mari löytää ihostaan sileän suomun, mikä saa hänet tolaltaan. Kummallinen naapurintyttö Tuulia raottaa Marille maailmaa, jonka olemassaolosta hänellä ei ole ollut aavistustakaan. Isä varoittaa Maria menemästä järveen, mutta jokin kutsuu aaltojen alta. Jokin, jota vääristyneessä vedenalaisessa maailmassa on vaikea tunnistaa vaaraksi.

     Veden vallassa jatkaa Väkiveriset -sarjaa itsenäisenä jatko-osana. Ensimmäisten kahden osan jälkeen mietin pitkään, haluanko vielä jatkaa sarjan lukemista. Päätin kuitenkin antaa tälle ja jatkossa vielä viimeisellekin osalle mahdollisuuden, vaikka aikaisemmat osat ovat olleet mielestäni keskivertoja.
     Veden vallassa seuraa Maria ja nyt tarinaa siivittää vedenväki suomalaisesta mytologiasta. Ahti ja Vellamo huollettavineen ja tarinoineen tulevat tutuiksi, kun Meri löytää säärestään kalansuomun. Mukana on myös totta kai Tuulia, joka on tuttu opastaja jo aikasemmista osista.
     Aikaisempien kahden osan tavoin, tämän kirjan juoni meni hyvin pitkälti samoja polkuja. Aikaisemmin se ei niin paljoa häirinnyt itseäni, mutta tässä se alkoi jo tuntua hieman toistolta ja puuduttavalta. Pääosan Meri oli "erilainen" nuori, kuten aikaisempien osienkin päähenkilöt ovat olleet. Tällä kertaa kyseessä oli kiusaaminen. Merin entinen paras ystävä oli kiusaajajengin pahin tekijä, eikä missään vaiheessa tähän oikein löytynyt syytä tai tarkoitusta. Aihe jäi hieman vajaaksi, kun keskittyminen meni veden alla olemiseen ja sen maailman kuvailuun. Henkilökohtaisesti jäin kaipaamaan jotain vielä lisää.
    Yleisesti tämä kirja ei oikein saanut pidettyä otteessaan. Vaikka tämä teos voisi olla nopea herkkupala, itselläni meni lukemiseen turhan kauan. Juonellisesti tämä teos oli ihan mielenkiintoinen, mutta kun toisten osien lukemisesta on niin vähän aikaa, tämä oli ennalta-arvattava, eikä suuria ihmeellisyyksiä mahtunut matkalle mukaan. Päähenkilön kehityskaari kiusattuna yritettiin tuoda esiin, mutta siihen olisi tarvinnut paneutua paljon enemmän, että varsinaista kehitystä olisi ehtinyt tapahtua. Nyt asiat jäivät hyvin avonaisiksi (toki jotkut tykkäävät siitä).
     Yhtenä syynä tähän asioihin pureutumattomuuteen voi olla se, että kirjan tarina eteni sellaista vauhtia eteenpäin, että kovin syvällisiin asioihin ei voitu jäädä junnaamaan. Lopussa oli kuitenkin mukava huomata seikka, joka liitti tämän kirjan ensimmäiseen osaan. Tämä sai mielenkiintoni viimeistä osaa kohtaan heräämään ja uskon, että tulen vielä tarttumaan siihenkin. Lisäksi Helmisen kirjoitustyyli on sellainen mistä pidän, mutta tämän kirjan kohdalla tietyt seikat vain pisti enemmän silmään. Toki asennoitumiseni kirjaan kohtaan voi olla hieman "väärä" ihan siitäkin syystä, että tämä kirja on tarkoitettu nuoremmille lukijoille, kuin ne kirjat joihin yleensä tartun.

Genre: fantasia, lapset, nuoret
Sarja: Väkiveriset #3
Kustantaja: Myllylahti
Julkaisuvuosi: 2018
Kirjailijan muut teoksetKaarnan kätkössä, Kiven sisässä
Arvosana: **½
Goodreads: 3,71
Muissa blogeissa: Lukijan roolissa, Yöpöydän kirjat, Kirsin kirjanurkka
Helmet2020: 13. Kirjassa eksytään, 20. Luonnon monimuotoisuutta käsittelevä kirja, 30. Kirjassa pelastetaan ihminen, 33. Kirjassa tapahtuu muodonmuutos, 34. Kirjan nimessä luontoon liittyvä sana, 37. Ajankohta merkittävä tekijä kirjassa, 46. Kirjassa on sauna
PopSugar2020: 34. Meant to read in 2019
Goodreads2020: 3. Prompted to read because of something you read in 2019, 19. A fantasy book, 33. About a non-traditional family, 52. Related to time 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti