23. maaliskuuta 2020

Casey McQuiston: Red, White & Royal Blue

What happens when America's First Son falls in love with the Prince of Wales?

When his mother became President of United States, Alex Claremont-Diaz was promptly cast as the American equivalent of a young royal. Handsome, charismatic, genius - his image is pure millenial-marketing gold for the White House. There's only one problem: Alex has a beef with an actual prince, Henry, across the pond. And when the tabloids get hold of a photo involving an Alex/Henry altercation, U.S./British relations take a turn for the worse.
Heads of family and state and other handlers devise a plan for damage control: Stage a truce between the two rivals. What at first begins as a fake, Instagrammable friendship grows deeper, and more dangerous, than either Alex or Henry could have imagined. Soon Alex finds himself hurling into a secret romance with a surprisingly unstuffy Henry that could derail the presidential campaign and upend two nations. It raises a question: Can love save the world after all? Where do we find the courage, and the power, to be the people we are meant to be? And how can we learn to let our true colors shine through?

     Englannin kielinen kirjatube oli viime vuonna täynnä McQuistonin esikoisromaania. Kaikki lukivat sen, kaikki ylisti sitä. Jo ennen kuin kirjaa oli edes julkaistu, sillä oli Goodreadsissa useampikin viiden tähden arvio annettuna. Tämä kaikki sai oman mielenkiintoni heräämään, mutta nosti myös odotuksiani ehkä liiankin korkealle.
     Kirja on sittemmin saanut jonkin verran kritiikkiä siitä, miten se esittää varsinkin Britannian kuningasperheen. Stereotypiat on monen mielestä päästetty valloilleen ja englantilaiset ovat ahkerasti huomautelleet asiasta. Itse en ole kovin hyvin perillä näistä stereotypioista, mutta kirjassa oli paljon asioita, jotka itselläki pisti silmään ja tuntuivat todella kaukaa haetuilta.
     Lyhyesti kerrottuna, mistä Red, white & royal blue siis kertoo? Se kertoo Yhdysvaltojen presidentin pojasta (Alex) ja Iso-Britannian prinssistä (Henry). Heidän välillään on ennestään hieman vaikea suhde, eikä heitä voi varsinaisesti sanoa ystäviksi. Eräänä päivänä Englannissa järjestetään häät, joissa kaksikko tapaa. Keskustelun tiimellyksessä miehen alut rojahtavat kakun päälle ja tästä lähtee liikkeelle huhuja kaksikon riidoista. Koska kaksi suurta valtiota eivät halua kaksikon olevan riidoissa, yritetään kansa saada uskomaan heidän välillä olevan syvää ystävyyttä. Tästä johtuen kaksikko alkaa tutustua toisiinsa ja tunteet alkavat kuumentua, mutta ei vihasta. Samaan aikaan Yhdysvalloissa on käynnistymässä uudet vaalit ja kaikki skandaalit on vältettävä.
     Kuten sanottu, odotukseni tätä kirjaa kohtaan olivat korkealla. Nopeasti ne kuitenkin romahtivat takaisin normaalille tasolle ja sain kirjan luettua ilman suurempia ongelmia. En kuitenkaan voi sanoa rakastuneeni tarinaan tai sen hahmoihin. Hyvän idean toteutus ei ollut mielestäni kovin onnistunut ja lähinnä lukiessa mietin, että nykytodellisuudessa asiat eivät menisi näin ja puituja ongelmia ei olisi (ainakaan niin suuressa mittakaavassa).
     Suurin ongelma itselläni kirjan kohdalla oli tarinan eteneminen. Tuntui, että koko kirja oli yhdestä "seksi"kohtauksesta toiseen hyppimistä ja kaikki kerronta sen ympäriltä puuttui. Alex ja Henry vain tapasivat toisiaan milloin minkäkin syyn takia ja löysivät itsensä jostain syrjäisestä komerosta suutelemasta toisiaan. Sitten hypättiin seuraavaan samanlaiseen tilanteeseen. Ja seuraavaan... Edes hahmojen kuvaukselle ja heistä kertomiselle ei tuntunut riittävän tilaa. Jopa Alex ja Henry jäivät vähän valjuiksi tapauksiksi ja olisin niin mielelläni lukenut lisää varsinkin Henrystä.
     Yksi hyvä asia kirjassa kuitenkin oli. Ennen lukemista pelkäsin, että tarinassa olisi annettu paljon tilaa poliittiselle keskustelulle, mutta näin ei ollut. Itse en ole kovin suuri politiikan fani, enkä halunnut lukea kovin pitkiä jaaritteluja aiheesta tätä kirjaa lukiessa. Toiveeni onneksi toteutui ja lukeminen ei tuntunut raastavalta.

Genre: LGBT+, realistinen fiktio
Kustantaja: St. Martin's Griffin
Julkaisuvuosi: 2019
Arvosana: ***
Goodreads: 4,31
Helmet2020: 4. Kuvauksessa monta ihmistä, 9. Kohdataan pelkoja, 15. Fiktiivinen kertomus, jossa mukana todellinen henkilö, 25. Ollaan saarella, 35. Käytetään sosiaalista mediaa, 39. Lennetään, 42. Isovanhempia, 45. Esikoiskirja
PopSugar2020: 10. Recommended by your favourite vlog, 15. Involving social media, 23. Won an award in 2019, 30. About a world leader, 33. At least four star rating on Goodreads, 36. A pink cover, 50. A main character in their 20s
Goodreads2020: 10. Between 400-600 pages, 15. Set in a global city, 23. Featuring an LGBT+ character, 26. 2019 Goodreads Choice Awards, 33. About a non-traditional family

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti