11. helmikuuta 2022

Andrzej Sapkowski: Kohtalon miekka

Hän ei ole vaeltava ritari eikä kylmä ja aivoton tappaja. Geralt Rivialainen on noituri, palkkasoturi. Hän saa maksun surmaamalla majatalojen takapihoilla ja sammaleisten metsien siimeksessä lymyäviä mutantteja: uhrinsa psyykeen kopioivia miimikoita, helmenkalastajia teurastavia merihirviöitä, kenties jopa kultaisen lohikäärmeen, jonka kuolema avaisi muutamille tien uuteen valtakuntaan.
Toisinaan hirviöt ja väärintekijät tuntuvat Geraltista läheisemmiltä kuin kukaan hänen toimeksiantajistaan. Kenties siksi vain muutama ihminen onnistuu läpäisemään hänen muukalaisuutensa panssarin. Unohtumattomin heistä on naispuoleinen velho Yennefer, uskollisin naiskaunelle perso trubaduuri Valvatti ja kohtalokkain vihamielisen metsän keskeltä löytyvä orpotyttö Ciri. Tuo takkutukkainen räkänokka haastaa Geraltin taidoissa, jotka tämä hallitsee heikoimmin.

     Kohtalon miekka on Noituri-sarjan toinen novellikokoelma, ensimmäisen ollessa Viimeinen toivomus. Näitä kahta novellikokoelmaa pidetään sarjan ensimmäisinä osina ja varsinainen tarina alkaa sitten vasta seuraavassa teoksessa. Nämä novellikokoelmat kuitenkin esittelevät Geraltin ja muutaman hänelle tärkeän hahmon sekä maailman, jossa nämä henkilöt elävät. Erilaiset hirviöt ja Geraltin vaiheita päästään näkemään pieninä välähdyksinä.
     Tykkäsin tästä teoksesta ensimmäistä enemmän, ehkä sen vuoksi, että tämä tuntui hieman selkeämmältä lukea. Novelleissa oli yhtymäkohtia, mutta niiden väliin ei ollut lisätty "välinovelleja", jotka sijoittuivat samaan paikkaa, kuten Viimeisessä toivomuksessa oli tehty. Nyt sai keskittyä yhteen novelliin kerrallaan ja nautin matkasta Geraltin ja hänen ystävien kanssa. Käteni syyhyävät jo päästä lukemaan sarjan romaaneja, eikä vain näitä novelleja.

Miecz przeznaczenia (Sword of Destiny)
Suomentanut: Tapani Kärkkäinen
Genre: fantasia, aikuiset, novelli
Sarja: Noituri #2
Kustantaja: WSOY (1992, suom 2011)
Kirjailijan muut teokset: Viimeinen toivomus
Arvosana: ****

9. helmikuuta 2022

Muutama poiminta syksyn luetuista

Vuoden vaihteesta on kulunut jo pieni hetki ja viime vuonna lukemistani kirjoista moni on vielä mainitsematta täällä blogin puolella. Muutamia kokoelma- postauksia on tulossa vielä kirjoista, joita tulin lukeneeksi viime vuonna ennen elokuuta. 
Nyt kuitenkin halusin nostaa esille pari kirjaa, jotka luin tai kuuntelin syys-joulukuun aikana. Näiden joukkoon mahtuu niin lapsille, nuorille kuin aikuisille suunnattuja kirjoja. Ja jokainen niistä on omalla tavallaan suosittelemisen arvoinen.

Sarah Penner: Myrkynkeittäjä
HarperCollins, 2021, Päivi Paju (suomentaja), Vilma Kinnunen (äänikirjan lukija), historiallinen, maaginen realismi, mysteeri
"Sääntö nro 1: Myrkkyä ei saa ikinä käyttää toisen naisen vahingoittamiseen.
Sääntö nro 2: Murhaajan ja uhrin nimet täytyy merkitä apteekkarin kirjaan."
     Kuuntelin Myrkynkeittäjän äänikirjana ja olin sen lumoissa koko kirjan ajan. Useammassa ajassa ja henkilönäkökulmassa kulkeva kirja oli viihdyttävä, mutta tunteikas. Liikutuksen keskellä kirjassa oli myös riittävästi kepeyttä. Kirjan salaisuudet kutkuttivat ihanasti ja myrkynkeittäjän puodissa olisi voinut viettää kauemminkin aikaa. 

Aiden Thomas: Hautausmaan pojat
Karisto, 2021, Inka Parpola (kääntäjä), nuoret, fantasia, mysteeri
"Yltäkylläinen YA-romaani yhdistelee murhamysteeriä, kummitustarinaa ja romantiikkaa."
     Hautausmaan pojat on nuorille suunnattua kirjallisuutta, jossa on haamuja, rakkautta ja vähemmistön etujen ajamista. Ajankohtaiselta tuntuvaa kirjaa voin suositella myös hieman vanhemmallekin lukijalle. Tämä vain oli juuri niin ihanaa luettavaa, kuin kommenteista olen päässyt lukemaan. Ihastuttavat hahmot vetivät tarinaa eteenpäin ja olisin voinut jäädä heidän matkaan pidemmäksi aikaa.

Dess Terentjeva: Ihana
WSOY, 2021, säeromaani, nuoret
Ihana oli lasten ja nuorten Finlandia -ehdokkaana vuonna 2021, mutta omalle lukulistalle se päätyi jo ennen ehdokkuutta. Syynä oli se, että kyseessä on säeromaani ja vielä kotimainen sellainen. Eihän sellaista voi jättää lukematta.
Valitettavasti omaan lukukokemukseen vaikutti pieni ähky säeromaaneista ja tämä ei sykähdyttänyt niin paljoa, kuin se varmasti olisi voinut. Jäin kaipaamaan sanoilla leikittelyä, suuria tunteita, uusia ajatuksia, mieleen jäämistä. Näiltä osin tämä teos ei kuitenkaan yltänyt asettamaani näkymättömään tavoitteeseen. Voi myös olla, että en ihan ollut kirjan kohderyhmää.

Susanna Clarke: Piranesi
WSOY, 2021, Helene Bützow (kääntäjä), fantasia, mysteeri, maaginen realismi
"Ihmismieli on labyrinteistä mutkikkain. Hypnoottinen ja älykäs fantasiaromaani, joka palkitsee lukijansa moninkertaisesti." (Werner&Jarl)
     Jokaiseen vuoteen mahtuu ainakin yksi "mitä juuri luin"-kokemus. Tänä vuonna Piranesi oli yksi näistä kirjoista. Aloitin sen fyysisenä kirjana ja meinasin jo jättää homman kokonaan kesken, kunnes vaihdoin äänikirjaan ja kitkuttelin sen avulla loppuun. Oliko loppu sen arvoinen? Ei välttämättä. Tämä varmasti on yksi niistä kirjoista, joita joko rakastaa tai sitten ei. Tällä kertaa itse en niinkään päässyt tämän kirjan hienouden sisään ja loppuratkaisu oli pieni pettymys.
Anja Portin: Radio Popov
S&S, 2020, lapset, satu
"Jännittävä ja humoristinen, lämminhenkinen tarina tuo mieleen lastenkirjallisuuden rakastetuimmat klassikot, Astrid Lindgrenin ja Marjatta Kurenniemen saturomaanit." (Kustantamo S&S)
     Radio Popov on lastenkirja, joka aikuisenkin kannattaa lukea. Se on tarina yksinäisyydestä, lapsuudesta ja oivalluksista. Kirjan alku ei tuntunut kovin ihmeelliseltä, mutta loppua kohti tarina parani. Tämä oli ihana ja sympaattinen lukukokemus, enkä yhtään ihmettele, miksi se sai lasten ja nuorten Finlandia-palkinnon vuonna 2020. Itse tutustuin tähän äänikirjan muodossa, mutta olen miettinyt, että tutustuisin myös fyysiseen kirjaan ja siinä samalla Miila Westin kuvituksiin.

7. helmikuuta 2022

J.R. Ward: Paljastettu rakastaja

Kun yön varjot laskeutuvat New Yorkin Caldwellissa, alkaa kuolettava ajojahti vampyyrien ja heidän metsästäjiensä välillä. Vampyyrirodulla on puolustajanaan kuuden vampyyrisoturin salainen veljesjoukkio. Butch O'Neal on synnynnäinen taistelija. Piinkova entinen murhapoliisi on ainoa ihminen, joka on koskaan päässyt Mustan tikarin veljeskunnan sisäpiiriin. Butch haluaa taistella vampyyrien rinnalla heitä vainoavaa Harvennuskuntaa vastaan, eikä hänellä ole mitään menetettävää. Butch on rakastunut aateliseen vampyyrinaiseen, Marissaan, jota ei kuitenkaan usko voivansa saada omakseen. Rakkautta tai ei, ainakin hän voi taistella veljeskunnan rinnalla.
Tapahtumat saavat kuitenkin kohtalokkaan käänteen - laittaessaan oman henkensä likoon pelastaakseen siviilivampyrin lessereiden kynsistä Butch joutuu itse Harvennuskunnan pimeimmän voiman pauloihin. Veljeskunta pyytää Marissaa apuun Butchin pelastamiseksi, mutta on mahdollista ettei edes Marissan rakkaus voi tätä enää pelastaa.

     Paljastettu rakastaja on sarjan neljäs osa ja nyt pääsemme seuraamaan rääväsuisen poliisimme matkaa. Butchin näkökulman lisäksi päästään tutustumaan Marissan ja Veljeskunnan jäsenen Vishousin tekemisiin. Harvennuskunnan toiminta tulee myös vielä paremmin esille ja lukijalle avataan sitä puolta maailmasta hieman enemmän. Vampyyrien ja lessereiden taistelu nytkähtää tämän kirjan myötä askeleen eteenpäin ja se aiheuttaa kuohuntaa molemmissa leireissä.
     Mikäli olet sarjan aikaisempiin osiin tutustunut ja niistä tykännyt, uskon, että tulet tykästymään myös tähän osaan. Itseäni häiritsi ensimmäisillä lukukerroilla (kyllä, tämä taisi olla ainakin kolmas kerta kun luin tämän teoksen) se, miten paljon tunnuttiin keskittyvän myös lessereiden maailmaan. Tällä lukukerralla kuitenkin koin ne jo hyvänä osana tarinaa, eikä minun tehnyt mieli hypätä näitä osioita yli. 
     Kirjan pääpariskunta Butch ja Marissa ovat yksiä suosikkejani, vaikka heidänkin jahkailuun meinasi tätä lukiessa pää hajota. Vaiheikas tarina saa monta käännettä ja siinä samalla päästään tosiaan tutustumaan myös Butchin kämppiksenäkin toimivaan Vishousiin hieman enemmän. Seuraava kirja onkin tälle veljeskunnan jäsenelle omistettu, joten odotan innolla siihen tarttumista.

Lover Revealed
Suomentanut: Maria Sjövik
Genre: fantasia, erotiikka, aikuiset
Sarja: Mustan tikarin veljeskunta #4
Kustantaja: Basam books (2007, suom. 2011)
Sarjassa aiemmin ilmestyneetPimeyden rakastajaIkuinen rakastaja, Herätetty rakastaja
Arvosana: ****½