29. joulukuuta 2019

Salla Simukka: Sammuta valot! Sytytä valot!

Mikä on kauheinta tai kauneinta, mitä sinulle on tapahtunut?

     Salla Simukka on minulle ennestään jo tuttu ja olen tykännyt hänen teoksistaan. Nyt päätin tarttua tähän kaksipuoleiseen novellikokoelmaan ja antaa sille mahdollisuuden. Sammuta valot! -puolella on "kauheita" kertomuksia ja Sytytä valot! -puolella on "kauniita" kertomuksia. Jotkin novellit liittyvät samoihin asioihin, kun taas toiset novellit eivät liity mitenkään toisiinsa.
     Ensimmäiseksi kohtasin sen ongelman, että en tiennyt miten tätä kirjaa pitäisi oikeastaan lukea. Pitäisikö joka novellin jälkeen kääntää kirja ja lukea toisen puolen vastaava novelli? Vai kuuluko ensin vain lukea toinen puolisko kokonaan ja vasta sitten kääntää kirja ympäri? Itse päädyin tekemään niin, että luin ensin ne kauniit novellit ja sitten kauheat. Tämä voi siis vaikuttaa omaan mielipiteeseeni tästä kirjasta. Olisikin mielenkiintoista tietää, miten eri lukutyylit tämän kirjan kohdalla vaikuttaa mielipiteeseen.
     Novellit käsittelivät erilaisia asioita nuorten elämässä. Oli ystävyyssuhteita, rakkautta eri muodossa, fantasiaa... Kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä. Tästä syystä moni novelli tuntui irralliselta ja niiden oleminen samojen kansien välissä hieman oudolta. Muutama novelli oli sellaisia, että niiden sisältö oli todella hyvä ja tykkäsin lukea niitä. Kuitenkin suurin osa novelleista oli sellaisia, että ne luki kerran ja sitten ilman sen suurempia miettimisiä siirtyi seuraavaan.
     Kuten sanottu, jotkut novellit kertovat samasta aiheesta kirjan molemmilla puolilla. Tällaista yhteyttä kaipasin jokaisen novellin kohdalle. Oli mukavaa päästä lukemaan joidenkin novellien kohdalla molempien osapuolten näkökulma ja pohtia tapahtumia sitä kautta. Viimeisen novellin kohdalla kuitenkin tämä yhteneväisyys oli viety mielestäni hieman liian pitkälle, kun novelli oli melkein sama molemmilla puolilla. Vain novellin lopetus oli vaihdettu.
     Mutta, nyt olen saanut luettua tämänkin Simukan kirjan ja voin jatkaa seuraavien teosten pariin. Tämä ei kuitenkaan kuulu niihin teoksiin, jonka haluaisin lukea uudelleen.

Genre: nuoret, novelli
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2018
Kirjailijan muut teoksetKun enkelit katsovat muualleMinuuttivalssiToisaalla, Punainen kuin veri
Arvosana: ***½
Goodreads: 3,48

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti