20. joulukuuta 2019

Raakel Lignell: Älä sano että rakastat

Nuori, kunnianhimoinen ja elämännälkäinen viulisti lähtee Berliiniin rakentaakseen soittotekniikkansa uusiksi. Viulun soiton lisäksi mullistuu koko elämä.
Hylättyään lapsuutensa ahtaan uskonnollisen piirin, klassisen musiikin ehdottomuuden ja poikaystävänsä, hän ahmii kokemuksia ja elämää. Sitten tapahtuu se, mitä ei koskaan pitänyt tapahtua: raskaus. Alkaa syöksykierre ihmissuhteeseen, joka vaikuttaa alkuun unelmalta, vie Berliinistä Beniniin, mutta vähitellen nakertaa itsekunnioituksen ja itsemääräämisoikeuden. Hyväily muuttuu väkivallaksi ja halu häpeäksi.
Seikkailunhaluinen, peloton mieli murtuu ja lopulta on helpointa hylätä itsensä.

     Älä sano että rakastat on riipaiseva, koukuttava ja kamala tarina väkivallasta, jota kenenkään ei pitäisi kokea. Kirjan mukana päästään katsomaan elämää niin Berliinin lisäksi Beninissä, jossa perhe tukee, mutta myös peittelee ja sanoo, että tämä on normaalia. Jokaisen sivun kääntäminen hieman pelotti, sillä ei tiennyt mitä seuraavaksi tapahtuu, mutta uteliaisuus vei voiton.
     Älä sano että rakastat sai minut suuttumaan, itkemään ja nauramaan. Eniten kuitenkin riipaisee se, että tämä on tositapahtumiin perustuva kertomus, ja olen iloinen, että Raakel on uskaltanut kirjoittaa tämän ja jakaa tarinansa niin monen kanssa. Parisuhdeväkivallasta on alettua puhua yhä enemmän, mikä on vain hyvä asia. Tämä teos on yksi niistä, joiden lukemista suosittelen koko sydämestäni ja vielä enemmän. Tämä vei mukanaan niin tarinallisesti kuin kerronnallisestikin. Tässä oli tapahtumia enemmän kuin tarpeeksi ja tunnelma pysyi koko kirjan ajan hyvänä, mutta vakavana.

Genre: omaelämäkerrallinen
Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2019
Arvosana: *****
Goodreads: 3,86

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti