26. joulukuuta 2019

Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli

Kuusitoistavuotias Emilia on asunut koko elämänsä eristetyssä Kaivoksen kaupungissa isoisänsä kanssa. Pihan perällä on vanha varasto, joka on ollut lukittuna siitä päivästä lähtien, kun Emilia syntyi ja hänen äitinsä kuoli. Kun ovi vihdoin avataan, Emilia löytää mökistä valokuvantarkan piirroksen. Kuvassa on hän itse... Emilia tempaistaan pyörteeseen, joka vie hänet Kaivoksen kammottavien salaisuuksien äärelle ja matkalle omaan menneisyyteensä. Hänen elämänsä vaihtuu toiseksi, kun hän sukeltaa kaivoksen mustaan veteen.

     Auringon pimeä puoli on Rasi-Koskisen ensimmäinen nuorten kirja ja se voitti tänä vuonna lasten ja nuorten Finlandian. Itselleni tämä kirja päätyi kirjastosta lainaan ennen kuin palkintoa julkaistiin ja itse olen niin huono seuraamaan ehdokaslistoja, että minulla ei sitäkään kautta ollut tietoa tästä kirjasta. Jostain tämä kuitenkin pomppasi kirjaston sivuja selatessani eteeni ja päätin pistää varaukseen. Nyt, kirjan luettuani, voin sanoa, että kirja kyllä on palkintonsa arvoinen.
     Auringon pimeä puoli on kevyttä scifiä parhaimmillaan. Se on koukuttava alusta asti, se sisältää paljon ajattelemisen aihetta ja se on hyvin luotu kokonaisuus. Myönnän, että alussa olin hieman ihmeissäni siitä, että mitä täällä nyt oikein tapahtuu, mutta toisaalta voi olla, että se juuri on tämän kirjan tarkoitus. Hämmentää. Ihastuttaa. Kirjan loppu on sellainen, että se vastaa kysymyksiin, avaa todellisuutta ja lopettaa kirjan hyvin.
     Kirjan tarina sijoittuu pääosin Kaivokseen, uuteen kaupunkiin joka luodaan vanhan kaivoksen päälle. Kirjassa päästään tutustumaan Kaivoksen elämään, kun se on luotu loppuun asti ja lisäksi päästään näkemään luomisen alkuvaiheita. Tarina etenee askel askeleelta ja pitää lukijan otteessaan. Romantiikkaa on hieman, mutta ei mitenkään liikaa. Omasta mielestäni tämän kirjan kerronta meni jopa sille asteelle, että tämän voisi laskea aikuisten kirjallisuuteen.
     Jos mietit tämän kirjan lukemista, mutta nuorillee suunnattu scifi ei tunnu sinun jutultasi, suosittelen silti tarttumaan tähän. Tämä kirja on niin siinä rajalla, että onko tämä nuorille vai aikuisille suunnattua, että tämän voi lukea minkä ikäinen vain. Lisäksi scifin laatu tässä kirjassa on sellaista, että scifin ei tarvitse olla juuri sinun ominta lukugenreäsi ja voit silti rakastua tähän. Joten tartu ihmeessä, suosittelen. Itse ajattelin, että haluan tarttua Rasi-Koskisen aikuisten kirjoihin, varsinkin jos niiden kerronta on aivan yhtä ihmeellistä ja uskomatonta.

Genre: scifi, nuoret
Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2019
Arvosana: *****
Goodreads: 3,91

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti