3. kesäkuuta 2020

Sarah Crossan: Kuunnousu

17-vuotias Joe ei ole nähnyt veljeään kymmeneen vuoteen. Ei Ed varsinaisesti häipynyt. Se oli rajumpi juttu. Ed on telkien takana - ja odottaa kuolemantuomiota.
Nyt Edin teloituspäivämäärä on päätetty, ja aika käy vähiin. Joe tahtoo viettää viimeiset viikot veljensä kanssa. Riippumatta siitä, mitä muut ajattelevat, ja riippumatta siitä oliko Ed syyllinen siihen rikokseen, josta hänet tuomittiin.

     Tunnetun ja tykätyn kirjailijan säeromaani ilmestyi vihdoin suomeksi ja totta kai minun piti tarttua siihen heti tilaisuuden tullen. Sarah Crossanin esikoisteos Yksi julkaistiin pari vuotta sitten ja se oli upea kokemus. Tästä syystä omissa silmissäni toiveet säeromaaneille saattavat olla hieman liian suuret, mutta yritin olla vertaamatta tätä teosta liian paljon aikaisempiin kokemuksiin. 
     Siinä missä Yksi oli surullinen, tämä kirja oli myös ahdistava. Kaikissa tarinoissa ei voi olla onnellista loppua ja mitä tulee kuolemaan tuomittuihin, heillä sellainen on vielä harvemmin. Jo tämä ajatus sai siis itseni hieman kauhulla odottamaan sitä, miten kirja päättyy.

"Ei esimerkiksi
kannata ampua valkoista poliisia Walkerin piirikunnassa
     Texasissa.
Jos sellaista suunnittelee, parempi paikka on Arlington,
     New York -
siellä ei tarvitse  murehtia myrkkyruiskeista eikä
     sähkötuoleista."

     Kuunnousu ei koskettanut itseäni niin vahvasti kuin kuvittelin, mutta silti se oli sellainen lukukokemus, jonka voisin uusia. Kuten säeromaanit yleensä, tämä oli nopealukuinen tarina ja piti hyvin otteessaan alusta loppuun. Tykkäsin siitä, että koko tarina ei pyörinyt vain kuolemantuomion ympärillä, vaan mukana oli myös ihmissuhdekuvioita. Lisäksi Edin ja Joen lapsuudesta päästiin näkemään useita palasia.

Moonrise
Suomentanut: Kaisa Kattelus
Genre: säeromaani, nuoret, realistinen fiktio
Kustantaja: S&S
Julkaisuvuosi: 2017, suom. 2020
Kirjailijan muut teokset: Yksi
Arvosana: ****
Goodreads: 4,18
Muissa blogeissa: Kirjapöllön huhuiluja, Bibbidi bobbidi book, Lastenkirjahylly, Kirjojen keskellä
Helmet2020: 4. Kuvauksessa monta ihmistä, 7. Rikotaan lakia, 18. Tuntematonta aihetta käsittelevä kirja (kuolemantuomio), 27. Säeromaani, 34. Nimessä luontoon liittyvä sana, 37. Ajankohta merkittävä tekijä, 44. Kirjassa kirjeenvaihtoa, 49. Julkaistu 2020 
PopSugar2020: 1. Published 2020, 21. Published the month of your bday (toukokuu), 24. Subject you know nothing about, 33. At least four-star rating on Goodreads 
Goodreads2020: 1. Title doesn't contain A, T or Y, 9. Can be read in a day, 18. By an author you've only read once, 45. By the same author who wrote on of your best reads in 2019, 48. Published 2020

1 kommentti:

  1. Aloittelin jo tätä kirjaa ja innostuin ainakin alkusivuista. Tarina lähti nopeasti liikkeelle. Kirjan tarina on kuitenkin aika raadollinen, mutta voi olla, että USAssa aika yleinen.

    VastaaPoista