26. kesäkuuta 2020

Katja Törmänen: Karhun morsian

Toisilleen tuntemattomat nuoret naiset, Surmankylän Aslaug ja Suolakarin Freydis, kulkevat kohti sukupolvia vanhaa kohtaloa, joka ratkaisee paitsi heidän myös kylien tulevaisuuden. Alistuvatko naiset kohtalonsa edessä, vai etsivätkö he oman tiensä huolimatta siitä mihin muinaiset valat ja kunnia heitä velvoittavat?

     Kevään uutuuskatalogeja katsellessani törmäsin Törmäsen uutuuskirjaan ja kiinnostuin siitä. Enemmän asiaan tutustuttani tajusin, että ilmestyvä kirja olisi ainakin jonkin näköinen jatko-osa, vaikka missään ei mainittu asiasta. Halusin kuitenkin tutustua siis Törmäseltä aikaisemmin ilmestyneeseen kirjaan ennen uutuuskirjan lukemista ja tästä syystä lainasin Karhun morsiammen.
     Karhun morsian edustaa kotimaista nuorten fantasiaa, sijoittuen Pohjolan viikinkimaailmaan. Se on kertomus kahden lähekkäisen kylän kahdesta tytöstä/naisesta, joilla on omanlaiset, mutta kuitenkin niin samanlaiset velvollisuudet. Näillä kahdella on paljon yhteistä, vaikka he eivät toisiaan tunnekaan.
     Kirja päästää lukijan tutustumaan upeaan maailmaan ja se on kunnon pläjäys mytologiaa ja uskomuksia. Olisin viihtynyt kirjan parissa pidempäänkin ja näitä mytologisia piirteitä olisi voinut mielestäni olla hieman enemmänkin. Kahden naisen tarina koukutti ja heidän elämänsä käänteet niin vihastuttivat kuin ihastuttivatkin. Kaunis kerronta kuljettaa eteenpäin ja muutamia yllättäviäkin käänteitä oli tarinaan saatu sisällytettyä.
     Olisin halunnut antaa tälle kirjalle viisi tähteä, mutta hahmoista ja juonesta puuttui se jokin, joka olisi sen viimeisen tähden ansainnut. Vaikka tarina piti otteessaan, ei juoni ollut omaan makuuni riittävän menevä. Lisäksi hahmoista päästiin tutustumaan kunnolla vain kahteen päähenkilöömme ja muut jäivät hieman taustameluksi. Muuten kyllä tämä oli todella viihdyttävä lukukokemus.

Genre: fantasia, nuoret, romantiikka
Kustantaja: Like
Julkaisuvuosi: 2018
Arvosana: ****
Goodreads: 3,36
Helmet2020: 4. Kuvauksessa monta ihmistä, 34. Kirjan nimessä luontoon liittyvä sana
Goodreads2020: 19. A fantasy, 29. Lesser known book

1 kommentti:

  1. Minä annoin tälle kirjalle viisi tähteä. Myös jatkokirja Maan tytär sai viisi tähteä. Sitten pitkä odotus, ennen kuin saan luettavaksi kolmannen kirjan. Päähenkilöt ovat todella kiinnostavia ja aikakausi. Historia on minun juttuni.

    VastaaPoista