14. kesäkuuta 2020

Meeri Koutaniemi & Ann-Mari Leinonen: Vahvaksi rikotut

Teoksessa on äänessä raiskauksesta selvinneet naiset. Seksuaalisen väkivallan uhriksi joutuu vuosittain Suomessa noin 50 000 ihmistä. Seksuaalinen väkivalta on osa arkipäivää, ja se koskettaa jokaista yhteiskuntaluokkaa, ikäryhmää ja sukupuolta. Vahvaksi rikotut sisältää suomalaisten naisten tarinoita heidän kohtaamastaan seksuaalisesta väkivallasta. 

     Harkitsin kirjaa lukiessani, että kirjoitanko tästä mitään tänne. Mietin, onko minulla oikeutta sanoa tästä kirjasta mitään. Kirja sisältää ihmisten omasta elämästä kertomuksia, eikä minulla ole kokemusta heidän kokemasta tuskasta. Sitten mietin, että jos saa tällä tekstillä jonkun muun kiinnostumaan tästä kirjasta, tämä on sen arvoista.
     Seksuaalinen väkivalta ei ole itselleni vieras asia, mutta siitä kertovat kirjat eivät ole kovin usein päätyneet omalle lukulistalle. Varsinkin kirjat, jotka eivät ole fiktiivisiä, ovat vielä harvemmin edustettuina. Omalla kohdalla tällaisiin kirjoihin tarttuminen on jäänyt pelon takia. Kuinka raskaasti otan tosielämästä kertovat tapahtumat?
     Luin tätä teosta viikon ajan. Kirja sisältää neljätoista kertomusta, joten luin kaksi päivässä. Tahti sopi itselleni todella hyvin. Useamman kertomuksen lukeminen kerralla olisi ollut liikaa. Jo niistä kahdesta tunteet nousivat sen verran pintaan, että tarvitsin hetken rauhoittumiseen. Haluaisin vain halata näitä naisia. Haluaisin viedä heidän kokemukset pois ja auttaa heitä eteenpäin elämässä. Haluaisin muuttaa Suomen lainsäädäntöä seksuaaliväkivaltaan liittyen. Haluaisin muuttaa ihmisten asenteita. Haluaisin, että aiheesta olisi enemmän avointa keskustelua.

Genre: non-fiktio, psykologia
Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2020
Goodreads: 4,58
Helmet2020: 7. Rikotaan lakia, 9. Kohdataan pelkoja, 46. Kirjassa on sauna, 49. Julkaistu 2020
PopSugar2020: 1. Published 2020, 11. An anthology, 33. At least four-star rating on Goodreads
Goodreads2020: 12. Collaboration between +2 people, 22. Major theme of survival, 48. Published 2020

1 kommentti:

  1. Tärkeä kirja. Varmasti vaikea blogata aiheesta. Luin Tiina Tikkasen esikoisromaanin Toinen silmä kiinni. Kirja oli hänen omakohtainen kertomus insestikokemuksista. Miten sellaisesta voi selvitä, uskon että moni tarvitsee terapiaa.

    VastaaPoista