4. heinäkuuta 2014

Kirja: Syntymälahja


Kirja: Syntymälahja (Graceling)
Kirjailija: Kristin Cashore
Suomentaja: Maria Lyytinen
Gengre: fantasia, nuoret
Sivumäärä: 444
Julkaisuvuosi: 2009
ISBN: 978-951-0-35298-4
Kustantaja: WSOY

Lady Katsan silmät ovat eri paria, toinen vihreä, toinen sininen. Kahdeksanvuotiaasta hän on tiennyt olevansa erilainen. On muita tyttöjä, joiden erityskyky on hoitaa eläimiä tai tanssia kuin enkeli. Mutta Katsan kyseenalainen lahja on tappaminen.
Hänen enonsa, kuningas Randa, löytää nopeasti Katsan taidoille käyttöä ja kouluttaa tästä tasitelijan. Jo teini-ikäisenä hän on soturiprinsessa, joka korvaa kokonaisen armeijan. Katsa ei kuitenkaan haluaisi enää tappaa, mutta kuinka hän voi vastustaa kuninkaan käskyä?
Sitten yksi Seitsemän kuningaskunnan prinsseistä katoaa, ja Katsa saa tehtäväkseen etsiä hänet. Hän tutustuu Po-nimiseen poikaan, ensimmäiseen ihmiseen, josta on hänelle vastusta taistelussa. Mutta Posta ei ota selvää. Mitä hän oikein haluaa Katsasta?

Arviointi: Kun luin tämän kirjan ensimmäisen kirjan, ihastuin. Kun luin tämän nyt uudestaan, rakastuin. Tämä vain on yksi niistä kirjoista, jonka voisi lukea vaikka kuinka monta kertaa ja se olisi aina aivan yhtä viihdyttävä ja sykähdyttävä ja mieleenpainuva kokemus. Tämä on myös yksi niistä kirjoista jolle toivoisi jatko-osaa vaikka tietää, että se ei millään voisi yltää ensimmäisen osan kanssa samalle viivalle. Ehkä siis on parempi, että tätä kirjaa ei olla pakolla yritetty jatkaa.
     Kirjan maailma on saatu luotua ehjäksi kokonaisuudeksi joka on helppo hahmottaa. Kuvailua kirjassa ei kuitenkaan ole kovin paljoa. Itseäni se ei kuitenkaan haittaa, sillä nuo maisemien kuvailut eivät oikein kuulu niihin omiin parhaisiin kohtiin.
     Vaikka teoksen tarina jättää jälkeensä hyvin haikean ja hieman surullisenkin vivahteen, on siihen saatu hyvin luotua myös niitä iloisia hetkiä jotka saavat lukijan hymyilemään. Edellisestä lukukerrastani on ehtinyt jo vierähtämään muutama vuosi, mutta kyllä voin edelleen sanoa tämän teoksen kuuluvan niihin lempikirjoihini.
Arvosana: *****

2 kommenttia:

  1. Eikös tämäkin ole trilogia: Jatko-osat ovat Fire ja Bitterblue, mutta niitä ei ole käännetty. Tämä kirja on minulla tällä hetkellä luettavana ja todella hyvältä vaikuttaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai jaa, tätä en tiennyt. Mutta jos nyt sellaiset jatko-osat on niin voisin vaikka lukeakin :D

      Poista