21. lokakuuta 2013

Kirja: 5. Aalto


Kirja: 5. Aalto (The 5th Wave)
Kirjailija: Rick Yancey
Suomentaja: Ulla Selkälä
Gengre: nuoret, scifi
Julkaisuvuosi: 2013
ISBN: 978-951-0-39715-2

"Totuus os, että heti kun ne löysivät meidät, pelimme oli pelattu."

1. aalto Sähköt katkeavat
2. aalto Onnekkaat pakenevat
3. aalto Vain epäonnisimmat jäävät henkiin
4. aalto Ainoa tapa selviytyä on pysyä yksin
5. aalto Se alkaa nyt

Cassie on tyttö jollla on M16-rynnäkkökivääri, kadonnut pikkuveli ja adrenaliinin terävöittämät aistit. Seitsemän miljardia ihmistä on kuollut, infrastuktuuri tuhottu ja planeetta kasvottomien muukalaisten miehittämä. Epätoivoinen Cassie pakenee ja varoo luottamasta keneenkään. Toisaalla vihan ajama Zombie on valmis tuhoamaan vihollisen hinnalla millä hyvänsä. Kun salaperäinen Evan tarjoaa Cassielle apuaan, on päätös vaikea.

Arviointi: Jaahas, että tällainen kirja tällä kertaa. Kun nappasin tämän kirjastosta mukaani, en edes jaksanut lukaista takakantta - kansi oli sen verran kiinnostavaa ja tylsyys oli iskenyt juuri siinä kohtaa. Kotiin päästyäni sitten aloin ihmetellä, että miksi ihmeessä menin lainaamaan tällaisen kirjan?! Vaikka takakansi saikin kiinnostuksen ihan suhtkoht hyvin heräämään, ei tämän tapaiset scifi kirjat ole ehkä ihan niitä minulle tarkoitettuja.. Päätin kuitenkin sitten avata kirjan kun olin sen kerran kirjastosta asti raahannut kotiin - huimat 400metriä.
     Alku tuntui hieman epäselvältä, sillä minulla ainakin meni hetki tajuta että kuka puhuu ja mistä. Kun sitten pääsin itse kertojasta selville, kirjaan itseensä oli jo paljon helpompi keskittyä ja se muuttui paljon helpommaksi ymmärtää. Tähän ymmärtämiseen kuitenkin tuli katkos aina siinä kohtaa, kun kertoja muuttui paikan vaihtuessa, mutta loppua kohden nämä pienet katkokset vain lyhenivät - onneksi. Pakko kyllä myöntää, että Yancey olisi voinut kirjoittaa ehkä hieman selvemmin tekstiään, mutta kai tähänkin tyyliin voi loppujen lopuksi tottua.
     Juonellisesti kirja oli koottu hyvin. Matkalla syntyneet kysymykset saivat melko hyvin vastauksensa kirjan loppua kohden. Suurin kysymys ei kuitenkaan ainakaan tässä kirjassa vielä saanut vastausta - Mitä viidennen aallon jälkeen? Toivottavasti tästä tulee kuitenkin vielä se toinen osa, että ehkä tämäkin kysymys saisi sitten vastauksensa.
     Hahmoista eniten rakastuin joko Evaniin tai Cassien pikkuveljeen Sammyyn - tai Samsiin kuten Cassie häntä kutsuu. Evan oli omalla erikoisella tavallaan hellyyttävä, sillä hän ei tiennyt oikein mitä voisi tehdä. Mikä teko olisi väärin sääntöjä kohtaan. Sammy taas oli aivan mahtava alle kouluikäinen pikkupoika, jonka sisällä asustaa selvästi rohkea ja määrätietoinen mies - sitten kun se vain pääsee sen pienen pojan ohi.

     "Maailma kirkuu.
     Siltä se kuulostaa, mutta jäätävä tuuli vain puhaltaa helikopterin avoimesta ovesta. Taudin riehuessa kovimmillaan, kun joka päivä kuoli satoja ihmisiä, pakokauhun valtaamassa Telttakaupungissa saatettiin välillä vahingossa heittää tajuton ihminen tuleen, eikä heidän kirkaisujaan ainoastaan kuultu, kun he paloivat elävältä, vaan ne tunsi kuin iskuna sydämeen. 
     Joitain asioita ei voi jättää taakseen ikinä. Ne eivät kuulu menneisyyteen. Ne ovat osa meitä.
     Maailma kirkuu. Maailma poltetaan elävältä."
Arvosana: 8

2 kommenttia:

 1. Ihana bloginimi!

  Luin tämän eilen loppuun. En tiennyt kirjasta mitään etukäteen, enkä oikeastaan lukenut takakanttakaan. Ainoa alkuoletus oli että kyseesä on jokin dystopia. Toiset olivat äärimmäisen yllättävä veto, suorastaan inhosin teosta alkuksi ja ihmettelin MIKSI olin tämän kirjan edes valinnut luettavakseni.

  Vaikka olihan tälläkin omia hyviä pointtejaan, Tai muilta lainattua ainesta, joka nyt vaan sattuu omassa genressään toimimaan. Loppu jätti mahdollisuuden sarjalle (kuulin huhuja, että tämäKIN olisi trilogia), mutta en tiedä haluaisinko jatkoa, kyllähän sitä voisi mielikuvituksellaan täyttää aukot.

  Evan oli minunkin suosikkini, joskin jokin Cassiessakin oli miellyttävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensiksikin, kiitos tuon ensimmäisen lauseen johdosta! :D Itseäkin hieman alussa ihmetytti, miksi aloin lukemaan koko kirjaa, mutta aika nopeasti aloin kuitenkin pitämään siitä. Tälläiset scifi kirjat joissa muualta tulee jotain "avaruusolioita" jotka valtaavat Maan, tuntuvat aina niin samanlaisilta, mutta onneksi tähän oli kuitenkin saatu ehkä hieman jotain omaperäistäkin mukaan.
   Jos tästä muodostuu trilogia, niin toivon todella ettei juoni sitten lässähdä missään vaiheessa. Sen verran mielenkiintoinen tämä kirja sentään oli :)
   Mutta niin, paras varmaan lopettaa tämä jaarittelu ja vain kiittää kommentista :D

   Poista