31. toukokuuta 2020

Sally Rooney: Normaaleja ihmisiä

Lukiossa Connell on suosittu jalkapalloilija, Marianne paarialuokkaa. Heidän välilleen muodostuu yhteys, jonka Connell kuitenkin salaa muilta. Yliopistossa osat vaihtuvat: Mariannen outous alkaa säkenöidä ja Connell jää paitsioon. He tapaavat muita ihmisiä, mutta jokin vetää heidät kerta toisensa jälkeen yhteen.

     Sally Rooneyn toinen romaani, Normaaleja ihmisiä on koskettava ja ajatuksia herättävä kertomus kahdesta nuoresta, joiden tiet risteävät useaan kertaan. 
     Itse en ole tutustunut Rooneyn esikoisteokseen ja tämän kirjan lukemisen jälkeen en ole vielä aivan varma, haluanko tarttua siihen. Normaaleja ihmisiä oli ihan mielenkiintoinen ja se jäi mieleen, mutta samalla se ei jostain syystä iskenyt itseen niin lujaa kuin olisi voinut. Tämä kirja oli itselleni yhden lukukerran kirja, enkä kaipaa uudelleen sen pariin.
     Kirja keskittyy Connelliin ja Marianneen, joiden roolit vaihtuvat lukiosta yliopistoon siirryttäessä. Heillä molemmilla on omat ongelmansa, joista he eivät kuitenkaan ole kunnolla tietoisia. Kirjan alku on melko positiivinen, mutta loppua kohden tunnelmasta tulee ehkä jopa ahdistava. Loppuratkaisu ei ollut sitä, mitä odotin.
     Kirjassa itseäni hieman häiritsi se, että dialogeja ei ollut merkitty mitenkään. Sen lisäksi kappaleet hyppivät useita kuukausia kerralla eteenpäin, joten välistä tuntui jäävän paljon tärkeitä asioita kertomatta. Lisäksi itseäni ärsyttää kirjoissa se, jos päähenkilöt eivät osaa keskustella toistensa kanssa heidän elämään vaikuttavista tekijöistä. Siis oikeasti. Kyllä sitä suuta voisi hieman enemmän avata, vaikka se vaikeaa olisikin.

Normal People
Suomentanut: Kaijamari Sivill
Genre: nuoret, realistinen fiktio
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2018, suom. 2020
Arvosana: ***
Goodreads: 3,87
Muissa blogeissa: Kirsin book club, Kirjapöllön huhuiluja, Helmi Kekkonen
Helmet2020: 3. Suhtaudut ennakkoluuloisesti, 4. Kuvauksessa monta ihmistä, 9. Kirjassa kohdataan pelkoja, 49. Julkaistu 2020
PopSugar2020: 1. Published 2020, 50. A main character in their 20s
Goodreads2020: 23. Features LGBT+ character, 48. Published 2020

1 kommentti: