17. toukokuuta 2020

C.S. Lewis: Velho ja leijona

Avaa ovi lumottuun maailmaan!
Neljä sisarusta astuu vaatekaapin läpi Narnian salaperäiseen valtakuntaan ja jännittäviin seikkailuihin.
Narniassa on ikuinen talvi eikä koskaan joulua niin kauan kuin Valkea velho hallitsee maata. Toivo Narnian pelastamisesta Valkean velhon vallasta on lähes menetetty, kunnes sen asukkaat kuulevat mahtavan Aslan-leijonan paluusta.

     Velho ja leijona on C.S. Lewisin ensimmäinen julkaistu osa Narnian tarinoista. Myöhemmin julkaistu Taikurin sisarenpoika kuitenkin sijoittuu ennen tämän osan tapahtumia. Itse en ole aikaisemmin Lewisin klassikkokirjoja lukenut, vaikka elokuvat on tullut nähtyä useaan otteeseen. Tästä syystä kirjan tapahtumat olivat aikalailla jo tiedossa ennen lukemista. Lisäksi tarinaan uppoutuessani kävi hyvin nopeasti selväksi, että elokuvat on tehty hyvinkin paljon kirjan tarinaa seuraten, joten yllätyksiä ei tullut.
     C.S. Lewis osaa kertoa tarinaa upeasti, joten ei ole ihme, että tämä tarina meidän neljästä päähenkilöstä oli niin viihdyttävä. Nopealukuinen tarina nappaa mukaansa ja jättää odottamaan lisää. Narnia on kirjassa aivan yhtä ihmeellinen kuin elokuvissakin, ellei ihmeellisempi.
     Vaikka Velho ja leijona oli miellyttävä kirja lukea, olisin kaivannut lisää kerrontaa neljästä sisaruksesta. Nyt he jäivät hieman valjuiksi, vaikka tärkeimmät luonteenpiirteet tulikin kerrottua. Ehkä seuraavissa osissa pääsemme tutustumaan heihin vielä paremmin.

The lion, the witch, the wardrobe 
Suomentanut: Kyllikki Hämäläinen
Genre: lapset, fantasia, seikkailu, klassikko
Sarja: Narnian tarinat #2
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 1950, suom. 1960
Kirjailijan muut teokset: Taikurin sisarenpoika
Arvosana: ****
Goodreads: 4,22
Helmet2020: 1. Kirja vanhempi kuin sinä, 13. Kirjassa eksytään, 24. Kirjailija kirjoittanut yli 20 kirjaa, 34. Nimessä luontoon liittyvä sana, 38. Kannessa puu
PopSugar2020: 33. At least four-star rating on Goodreads, 35. Three-word title, 46. Author has written more than 20 books, 48. Published in the 20th century 
Goodreads2020: 9. Can be read in a day, 18. By an author you've only read once before, 19. A fantasy, 44. Related to witches, 47. A classic

1 kommentti:

  1. Voi mahtavaa, olet lukenut nämä. Itse olen lukenut joskus kauan ennen blogiaikaa. Pitäisipä muistella näidenkin parissa.

    VastaaPoista