30. huhtikuuta 2020

Laura Suomela: Ilmatilaloukkaus

16-vuotiaan Rosan elämä jumittaa. Catering-opinnot keskeytyivät, yhteishaku meni sivu suun ja tulevaisuus ahdistaa. Onneksi on turvallinen koti, jonne voi rauhassa syrjäytyä katsomaan Netflixiä. Ainakin siihen asti, kunnes äidin miesystävä Jari muuttaa saman katon alle. Uuden isäpuolen kylkiäisenä Rosan reviirille änkeää myös Jarin poika, joka on päässyt Tampereen ilmaisutaidon lukioon. Koulumenestykseen panostava besserwisser-Iiro on täysin eri planeetalta, sen paljastaa jo ensikohtaaminen.

     Laura Suomelan uutuuskirja tuli itseäni vastaan e-kirjana ja jokin kirjan kannessa ja nimessä sai minut lukemaan sen. Uusioperheen arki kiinnosti itseäni ja kirjan takakannen jotkin maininnat koskettivat itseäni. Suru, epävarmuus siitä mitä elämältä haluaa, uusiin ihmisiin tutustuminen. Ilman kokemusta Suomelan aikaisemmista kirjoista, tartuin tähän innolla.
     Kirjan ensimmäiset luvut tuntuivat pieneltä iskulta päin naamaa, sillä kirja ei ollut sitä, mitä olin ajatellut. Kirjan sivuilta hyökkäsi teiniangstinen päähenkilö, kenen ajatuksiin minulla meni heti hermot. Ymmärrän, että teini-iässä elämä tuntuu joskus epäreilulta, mutta itsekeskeinen ajattelutapa ottaa silti hermoon.
     Suuri osa kirjasta tuntui olevan sitä, että päähenkilömme Rosa vihasi Iiroa, koska hän tuli uutena talouteen ja ei nyt sattumoisin ollut sielunveli. Kaikki mitä Iiro teki ja sanoi, oli syitä Rosalle suuttua ja kiukutella. Lisäksi Rosa sai ystävänsä olemaan samaa mieltä, että Iiro on kamala ja kauhea ja siitä pitäisi päästä eroon.
     Kaiken tämän kiukuttelun keskellä oli hyviäkin asioita. Oli ihastumisia, ystävystymisiä ja painavista asioista keskustelua. Tämä kuitenkin tuntui jäävän todella pienelle osalle ja olisin varsinkin niistä painavista asioista - suru, yksinäisyys - halunnut hieman laajempaa pohdintaa. Myös henkilöhahmot tuntuivat jäävän hieman vajaiksi Rosaa lukuun ottamatta.
     Ilmatilaloukkaus oli kuitenkin omalla tavallaan viihdyttävä ja nopea luettava. Kirjassa oli myös sellaisia aiheita, että varmasti oikean kohdeyleisön kohdalla tämä kirja voi kolahtaa ja laittaa ajattelemaan.

Genre: nuoret
Kustantaja: Karisto
Julkaisuvuosi: 2020
Arvosana: **½
Goodreads: 3,67
Helmet2020: 14. Urheiluun liittyvä kirja (koripallo), 30. Pelastetaan ihminen, 34. Nimessä luontoon liittyvä sana, 41. Laitetaan ruokaa/leivotaan, 49. Julkaistu 2020
PopSugar2020: 1. Published in 2020
Goodreads2020: 9. Can be read in a day, 48. Published in 2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti