18. maaliskuuta 2020

Sanna Isto: Sirpale

Kolme kesäviikkoa koiravahtina, kun muu perhe on matkoilla: mikä ihana vapaus! Mutta lukioikäisen Minjan unelmaloma ei ehdi edes kunnolla alkaa, kun kohtalo jo ottaa ohjat käsiinsä. Lattialistan alta löytynyt vanha kahvikupinkorva tempaisee hänet toiseen aikaan ja berliiniläisen kotitalon hurjaan historiaan. Huoneet pysyvät samoina, vaikka kaikki muu on toisin.
Helteet, huvitukset ja ihana Luca saavat odottaa, kun Minja uppoutuu asunnossa edellisellä vuosisadalla eläneiden ihmisten tarinaan. Perheen elämään liittyy murheellinen mysteeri, josta Minja saa vihiä. Voisiko Minja vielä auttaa häntä, ja jos voisi, mikä kaikki muuttuisi?

     Jotkut kirjat ovat sellaisia, että jollain pienellä tavalla ne kiinnostavat, mutta silti pelottaa aloittaa niiden lukeminen. Mitä jos en kuitenkaan pidä siitä? Tämän kirjan kohdalla ajatukseni kulkivat juuri näitä rajoja. Harkitsin useampaan otteeseen, että en tarttuisi tähän teokseen, mutta tässä sitä nyt kuitekin ollaan. Kirja on luettuna ja näin jälkeenpäin kun mietin asiaa, olisin voinut jättää tämän kirjan lukemattakin. Enkä tarkoita tätä nyt millään pahalla tai huonolla tavalla, itselleni tämä kirja ei vain sopinut, mutta ei tämä myöskään mikään aivan kamalakaan lukukokemus ollut.
     Kuten moni minua ennenkin on maininnut, kirjan kansilehden alla on karttakuva historiallisesta Berliinistä. Itselläni oli kirjaston kirja lainassa, joten valitettavasti en päässyt tätä upeutta sen tarkemmin katselemaan. Pienet yksityiskohdat kuitenkin lämmittävät aina mieltä, joten siitä oli pakko mainita. Lainakirjaa lukiessa harmitti myös vähän se, että ei päässyt tiirailemaan sisäkansiin tehtyjä talon pohjapiirrustuksia. Olisi ollut kiva päästä näkemään selkeämmin ero nykyisyyden ja historiallisen Berliinin ajan taloissa.
     Sirpale on aikamatkustusromaani ja ennen lukemista ajatukseni kirjan aikamatkustuksesta oli hieman erilainen. Nopeasti minulle kuitenkin selvisi, että kirjan päähenkilö Minja käy useampaan otteeseen menneisyydessä. Hän tuntuu olevan ainoa, joka pystyy käyttämään kahvikupinkorvaa, eikä kukaan usko häntä kun hän kertoo tarinaa menneisyyden tytöstä. Minjan vierailut menneisyydessä eivät kuitenkaan aina mene niin kuin hän on ne suunnitellut, vaan matkaa tulee mutkia useammankin kerran. Itseäni näissä mutkissa kuitenkin häiritsi se, että niillä ei ollut vaikutuksia nykyisyyteen. Ja tämä jos jokin on sellainen asia, mitä en kirjojen aikamatkustuksessa voi käsittää.

     "Aloin pikkuhiljaa tajuta. Friedan elämä oli muodostunut sellaiseksi kuin se oli, koska tietyt asiat olivat tapahtuneet. Toisenlaiset tapahtumat olisivat luoneet pohjan toisenlaiselle nykyisyydelle. Sillä menneisyys todellakin oli nykyisyyden siemen, aivan niin kuin nykyisyys on tulevan. Jos todella haluaisin auttaa Friedaa, minun olisi tehtävä se täällä ja nyt."

     Kirjaan oli yritetty luoda jännitystä ja kuten kirjan takakannessakin puhutaan, menneisyydessä on mysteeri jota Minja yrittää selvittää. Tarinan alkumetreiltä näin lukijana asiat kuitenkin olivat aika selviä ja kun ne sitten myöhemmin selvisivät meidän päähenkilöllemmekin, en lukijana ollut yllättynyt. Olisinkin kaivannut tähän mysteeriin liittyen jotain suurta ja ihmeellistä, kun nyt paljastukset tuntuivat aika laimeilta.
     Sirpaleen alku tuntui aika lupaavalta ja ensimmäiset sata sivua tulin lukeneeksi aika lailla yhdellä kertaa. Sen jälkeen tarina kuitenkin meni aika sekavaksi, se ei edennyt ja hommat kävi tylsäksi. Puolessa välissä mielessäni jopa käväisi, että jätänkö tämän kirjan kesken. Itselleni tämä ei siis ollut oikeastaan yhtään sopiva teos, mutta ei tämä silti huonoimmastakaan päästä ole. Jäin myös kaipaamaan lisää kerrontaa historiallisesta Berliinistä.

Genre: nuoret, historiallinen, romantiikka
Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2019
Arvosana: ***
Goodreads: 3,64
Muissa blogeissa: Kirjapöllön huhuiluja
Helmet2020: 37. Ajankohta merkittävä tekijä, 41. Laitetaan ruokaa/leivotaan, 44. Kirjassa kirjeenvaihtoa, 50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema
PopSugar2020: 9. With a map, 36. With a pink cover
Goodreads2020: 23. Feat an LGBT+ character, 27. A historical fiction, 52. Related to time 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti