15. maaliskuuta 2020

Juno Dawson: Mallikappale

Jana Novak on pitkä ja hontelo lontoolaistyttö, joka tuntee epävarmuutta androgyynistä ulkonäöstään - kunnes hänet yllättäen värvätään mallitoimiston listoille ja sinkautetaan supertähdeksi.
Jana joutuu kuitenkin pian huomaamaan, että muotimaailma on glamourin lisäksi täynnä törkyä: jokaisen kulman takana vaanii petoja, malleja kohdellaan kuin esineitä, ja on vaikea tietää, keneen voi todella luottaa.
Jana saa kokea niin huimaavia huippuja kuin syviä pohjakosketuksiakin. Miten kauneus voi olla niin rumaa?

     Mallikappale on kertomus mallimaailman raakuudesta. Kertomus siitä miten sinulta odotetaan paljon, mutta et saa takaisin niin paljoa kuin haluaisit. Kertomus, jossa nuori tyttö Jana vetäistään hänelle tuntemattomaan maailmaan, josta hän ei oikeastaan nauti yhtään. Juno Dawson on kerännyt kirjan tekemistä varten paljon tietoa osin synkästäkin mallimaailmasta, jonka kaikista aiheista ei haluta ehkä puhua avoimesti.

     "Hädin tuskin tunnistan itseäni. Kaulani näyttää alastomalta.  Niskasta ja sivuilta hiukset ovat lyhyet, ne pitenevät ylöspäin edetessä ja päälaella ne muodostavat paksun otsatukan, joka kaartuu sivuille korvien yli ja edessä silmiini. Maggie oli tietysti oikeassa. Yhtäkkiä mun poskipäät ja leuka vaan... ovat. Ne tulevat todella esiin. Mä en voi piiloutua enää hiusverhon taakse. Hiusmalli melkein kuin kehystää kasvoni. Mä en näytä varsinaisesti pojalta, mutta ilman meikkiä en kyllä näytä oikein tytöltäkään. En ole ihan varma, mitä mieltä olen siitä."

     Tartuin tähän kirjaan hieman epäröiden, sillä muoti ja mallien elämä ei kiinnosta itseäni. Kirjan tarina kuitenkin vei hyvin nopeasti mukanaan ja lukeminen alkoi sujua. Sitä vain halusi tietää lisää, että mitä on tapahtunut. Mallikappale on kirjoitettu sillä tyylillä, kuin Jana kertoisi omasta matkastaan haastattelussa. Lukujen välissä on pieni puheita kun Jana keskustelee haastattelijansa kanssa.
     Kirja käsitteli paljon erilaisia vakaviakin asioita, mutta silti tämä ei tuntunut liian raskaalta luettavalta. Ja vaikka kirja on suunnattu nuoremmille lukijoille, voin avoimesti suositella myös vähän vanhemmille tätä luettavaksi. Kirja tuntui niin todelta ja sen tapahtumat olivat selkeästi sellaisia, joita voi oikeastikin tapahtua. Tarina eteni jouhevasti, välillä tosin olisin kaivannut kohtauksien väliin hieman lisää muutakin tekstiä "normaalista" elämästä. Nyt tarinan painotus oli aika raskaasti niissä mallin töissä ja siinä, mitä erilaisia tapahtumia malleilla on.

Meat Market
Suomentanut: Aura Nurmi
Genre: realistinen fiktio, feminismi, nuoret
Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2019, suom. 2020
Arvosana: ****
Goodreads: 4,22
Muissa blogeissa: Kirjapöllön huhuiluja
Helmet2020: 3. Suhtaudut ennakkoluuloisesti, 9. Kohdataan pelkoja, 18. Sinulle tuntematonta aihetta käsittelevä, 19. Luet yhdessä jonkun kanssa, 25. Ollaan saarella, 33. Tapahtuu muodonmuutos, 35. Käytetään sosiaalista mediaa, 37. Ajankohta merkittävä, 39. Kirjassa lennetään, 49. Julkaistu 2020
PopSugar2020: 1. Published in 2020, 15. Involving social media, 24. Subject you know nothing about, 33. At least 4 star rating on Goodreads,  38. By a journalist
Goodreads2020: 10. Between 400-600 pages, 15. Set in a global city, 23. Feat an LGBT+ character, 48. Published in 2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti