19. elokuuta 2019

Seanan McGuire: Every Heart a Doorway

No Solicitations.
No Visitors.
No Quests.

Children have always disappeared under the right conditions; slipping through the shadows under a bed or at the back of a wardrobe, tumbling down rabbit holes and into old wells, and emerging somewhere... else.
     But magical lands have little need for used-up miracle children.
     Nancy tumbled once, but now she's back. The things she's experienced... they change a person. The children under Miss West's care understand all too well. And each of them is seeking a way back to their own fantasy world.
     But Nancy's arrival marks a change at the Home. There's a darkness just around each corner, and when tragedy strikes, it's up to Nancy and her new-found schoolmates to get to the heart of the matter.
     No matter the cost.

     Kuuntelin tämän kirjan äänikirjana, englanniksi, joten arviooni kannattaa suhtautua osin varauksella, sillä en usko saaneeni tästä kirjasta aivan kaikkea irti, mitä olisin voinut saada. Voi siis olla, että luen tämän joskus vielä uudelleen. Ainakin olen päättänyt, että luen vähintään sarjan toisen osan. Tämä ei jää siis tähän.
     Every heart a doorway on fantasiaromaani, jossa on siis koulu, jota käyvät "muissa maailmoissa" käyneet lapset. Nämä lapset haluaisivat takaisin Kotiin, kuten he maailmoja kutsuvat, mutta koulun tarkoitus on saada estettyä nuo toiveet. On olemassa muitakin vastaavanlaisia kouluja, mutta kaikissa niissä lapset eivät halua takaisin, vaan ovat varsin tyytyväisiä täällä meidän maailmassamme.
     Nancy on koulun uusi oppilas. Hän haluaisi takaisin Kotiin. Hän ei haluaisi olla koulussa. Hänet kuitenkin pakotetaan tunneille ja hän tutustuu väkisinkin joihinkin koulun muihin lapsiin. Koulussa kuitenkin alkaa tapahtua Nancyn saavuttua. Oppilas kuolee ja koulun kohtalo on vaakalaudalla. Kuka on murhaaja? Miksi hän vei murhatulta ruumiinosan?
     Tämä kirja oli hyvä. Idea on mielenkiintoinen, mutta jotenkin toteutus jäi mielestäni hieman vaisuksi. En tiedä mitä jäin kaipaamaan, mutta kuitenkin jotain muuta, kuin mitä sain. Lapset ja heidän tarinansa olivat monipuolisia ja olisin halunnut päästä vielä syvemmälle muutaman lapsen tarinaan. Olisin halunnut niihin maailmoihin näkemään sen omin silmin. Mutta jotenkin kaikki muu jäi vajaaksi. Tai sitten äänikirjana tämän lukeminen ei ollut paras vaihtoehto minulle.

     "We went down, and at the bottom there was a door, and on the door there was a sign. Two words. "Be sure." Sure of what? We where twelve, we weren't sure of anything. So we went through."

     Kyseessä on hyvin lyhyt kirja, alle 200 sivua. Siihen ei mahdu paljoa, ja kun kyseessä on fantasia JA mysteeri, sitä vain miettii, että miten kaiken tarpeellisen saa näiden sivujen väliin. Omasta mielestäni, ei oikein saanutkaan. Hyvin suuri osa kirjasta tuntui menevän jaaritteluun ja lasten tarinoiden kerrontaa. Sitten tapahtuu murha. Ja ehkä toinenkin. Sitä aletaan selvittämään. Ja pari lukua ehtii mennä, kun kaikki on selvillä. Sitten kirja loppuu. Omasta mielestäni tämä oli pieni antikliimaksi. Olisin kaivannut parempaa tarinan ja juonen muodostusta. Jäin kaipaamaan sitä, että asiat muodostuvat pala palalta, eikä kaikkea vain sylkäistä suoraan nenän eteen. Mutta muuten, tykkäsin tästä kirjasta ja siinä oli paljon asioita, jotka olivat mielenkiintoisia ja erilaisia. Ja jatkan ihan mielelläni sarjan seuraavaan osaan.
     P.S. Jos et tykkää siitä kun kirjassa haukutaan muita kirjoja, tämä ei ehkä ole sinulle. Sillä muutama klassikko haukutaan niin, että itsekin meinasin lopettaa lukemisen kesken.

Nimi: Every Heart a Doorway
Kirjailija: Seanan McGuire
Genre: fantasia, nuoret, mysteeri, LGBT
Sarja: Wayward Children #1
Sivumäärä: 173
Kustantaja: Tor.com
Julkaisuvuosi: 2016
Arvosana: *** 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti