14. elokuuta 2019

Karin Erlandsson: Helmenkalastaja

Miranda matkaa pohjoisen metsäalueelta etelän rannoille sukeltaakseen kevään tullen helmiä kuningattaren hovin tarpeisiin. Hän on helmenkalastajista taitavin ja uskoo löytävänsä myös kaikkien havitteleman, myyttisen silmäkiven. Kerrotaan, että sen, joka löytää silmäkiven, ei tarvitse koskaan enää kaivata mitään.
     Mutta miten etsiä arvokasta helmeä, kun vaivoiksi lähtee mukaan Syrsa, höpöttävä pikkutyttö joka ei pysty sukeltamaan helmiä nostattamatta merenpohjasta hiekkaa?

     Sopiva satu lapsille ja aikuisille. Kaunis kansi. Tarina ystävyydestä. Tarina kaipuusta. Koskettava tarina, joka etenee pikkuhiljaa ja joka on täynnä käänteitä, ajatuksia ja oivalluksia.
     Tarinan pääosassa on kaksi lasta, toinen vanhempi ja kokeneempi helmenkalastaja ja toinen nuori, kuka ei osaa sukeltaa oikeastaan yhtään. Hänessä on kuitenkin jotain, mikä tekee hänestä paremman kalastajan. Hänessä on jotain, mikä saa aikaan tarinassa käänteen, joka kauhistuttaa ja saa lukemaan kirjan loppuun vielä nopeampaa.
     En kauheasti lue lastenkirjoja, mutta joskus kun näin pääsee käymään, olen iloinen kun saan yllättyä positiivisesti. Tämä teos on voittanut palkintoja, joten odotukseni olivat korkealla. Ja kaikki odotukseni olivat kerrankin hyvin täytetty. Tämä teos oli yksinkertainen tarina, mikä sopii myös varttuneemmalle kansalle luettavaksi. En voi kuin suositella tämän lukemista. Enkä yhtään ihmettelisi, jos tästä tulisi seuraava lastenklassikko, jonka kaikki päätyy lukemaan.
     Kirjan juoni eteni tasaisesti, siinä oli sopivasti käänteitä. Hyvä ja paha taistelivat keskenään, kuten aina. Lisäksi joukkoon oli lisätty Silmäterä, helmi, jonka löytäjä ei kaipaa enää mitään. Mutta ne ketkä lähtevät etsimään helmeä, kaipuu täyttää heidät. Moni juonenkäänne oli odotettavissa ja varsinkin loppu oli melko itsestään selvä jo hyvän matkaa ennen viimeiselle sivulle pääsyä. Mutta tästä huolimatta kirjan lukeminen (tai omalla kohdalla kuunteleminen) ei tuottanut ongelmia ja kirjan loputtua jatkon lukeminen tuli heti mieleeni.

Nimi: Helmenkalastaja (Pärlfiskaren)
Kirjailija: Karin Erlandsson
Suomentanut: Tuula Kojo
Genre: fantasia, lapset, nuoret
Sarja: Legenden om ögonstenen #1, Taru silmäterästä #1
Sivumäärä: 169
Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2017
Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti