18. heinäkuuta 2019

C.S. Lewis: Taikurin sisarenpoika

Digory ja Polly löytävät salaisen käytävän, joka yhdistää heidän kotitalojaan. Käytävän kautta he joutuvat Charnin maahan, jonka ilkeän kuningattaren, Jadiksen, he vahingossa herättävät. Charnin valtakunnassa Digory ja Polly pääsevät myös seuraamaan Narnian maan luomista.

     Narniasta kertovat tarinat ovat varmasti melkein kaikille jollain tavalla tuttuja. Ensimmäisenä mieleen tulee vaatekaappi ja leijona Aslak. Tai ainakin itselleni tulevat ne ensin mieleen. Taikurin sisarenpoika kuitenkin kertoo tarinan ennen tuota kaappia ja leijonaa. Tai no, leijona on mukana ja Narnian synty.
     Taikurin sisarenpoika on vähän kuin luomiskertomus. Se antaa pohjan kaikille muille Narnian tarinoille. Se kertoo miten Narnia luotiin, miten paha velho päätyi tuohon muuten niin upeaan maailmaan, miten maailman ensimmäiset kuninkaalliset valittiin. Lisäksi tarina kertoo, miten Narniaa suojeleva puu sai alkunsa. Kaikessa tässä on mukana kaksi lasta, Digory ja Polly. Uteliaat lapset, jotka joutuvat aikuisten oikkujen takia maailmaan, jossa on taikaa.
     Itse en henkilökohtaisesti kauheasti tykännyt tästä tarinasta. En ole varma oliko enemmän ongelmana tunnelma siitä, että tämä on vain pohja kaikelle muulle vai se tosiasia, että tässä ei tapahtunut juuri mitään suurta ja ihmeellistä. Kyllä tässä jännitystä ja tapahtumia oli, mutta jotenkin kaikki tapahtumat kuitattiin vain kommentilla, että tästä lisää muissa tarinoissa/kirjoissa. Se häiritsi omaa lukukokemustani yllättävän paljon.
     Ehkä olisin tykännyt tästä lapsena enemmän. Ehkä olisin hämmästellyt enemmän kirjan maailmaa, sillä hämmästelin sitä nyt jo hieman. Nyt kuitenkaan tarina ei vienyt minua mennessään ja kirjan lukeminen tuntui aika tuskalta, jos ihan totta puhutaan. Moneen kertaan halusin jättää tarinan kesken, mutta olin päättänyt lukea kaikki Narnian tarinat, joten en halunnut jättää yhtään tarinaa välistä. Nyt kun viimeinenkin sivu on käännetty, en koe saaneeni tästä kirjasta juuri mitään. Se oli keskinkertainen kertomus, joka on ihan hyvä pohja kaikelle muulle, mutta yksittäisenä teoksena se ei ollut mikään ihmeellinen.

Nimi: Taikurin sisarenpoika (The Magician's Nephew)
Kirjailija: C.S. Lewis
Suomentanut: Kyllikki Hämäläinen
Genre: lapset, fantasia, seikkailu, klassikko
Sarja: Narnian tarinat #1
Sivumäärä: 159
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 1955 (suom. 1959)
Arvosana: ***½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti