10. heinäkuuta 2019

Cassandra Clare: Luukaupunki

15-vuotias Clary Fray joutuu outojen tapahtumien todistajaksi, kun nuori poika surmataan newyorkilaisella klubilla. Clary huomaa näkevänsä asioita, joita muut eivät näe - ei edes hänen paras ystävänsä Simon.
Kun sitten Claryn äiti katoaa mystisesti, alkaa tapahtua. Clary tutustuu varjometsästäjiin, jotka hallitsevat yliluonnollisten olentojen maailmaa New Yorkin arkitodellisuuden laitamilla: maallikoilta näkymättömissä elävät, juhlivat ja taistelevat haltijat, vampyyrit ja ihmissudet.
Häikäisevän komea ja ylimielinen varjometsästäjä Jace Wayland oppaanaan Clary sukeltaa alamaailmaan etsimään äitiään ja Muutoksen maljaa, yhtä kolmesta voimaesineestä, jonka joutuminen vääriin käsiin olisi kohtalokasta. Samalla hän saa tietää itsestään ja äidistään asioita, jotka muuttavat hänen elämänsä lopullisesti...

     Varjojen kaupungit -sarja on varmasti hyvin monelle tuttu, kirjojen, elokuvien tai tv-sarjan kautta. En siis käytä minun tai sinun aikaasi sen enempää tämän kirjan tai muun sarjan avaamiseen. Jos kuitenkaan et ole jostain syystä törmännyt tähän sarjaan, voin sanoa sen verran, että se on eräänlainen fanifiktiivinen tuotos, joka kokoaa yhteen monia piirteitä muusta kirjallisuudesta, mm. Harry Potterista, Star warsista... Jos siis tälläinen "kokoelma" kirjallisuus ei ole sinun juttusi, suosittelen siirtymään johonkin toiseen kirjasarjaan. Jos kuitenkin olet kiinnostunut Claren kirjallisuudesta, suosittelen tutustumaan tähän sarjaan ennen kuin siirryt uudempaan (ja parempaan, kuulemma) tuotantoon. Tämä sarja sisältää sellaisia asioita, jotka auttavat sinua ymmärtämään muita asioita myöhemmissä sarjoissa, jotka ovat omalla tavallaan jatkoa tälle sarjalle.
     Jos vielä olet siellä ruudun takana, niin voimmekin siirtyä minun mielipiteeseeni tästä sarjan avausosasta. Tämä kirja (ja koko sarja) on saanut lukijansa asettumaan janan ääripäihin. Jotkut rakastavat, toiset vihaavat. Itse kuulun niihin ihmisiin, jotka enemmän rakastavat kuin vihaavat (okei, vihaaminen on ehkä vähän liian voimakas sana, mutta ymmärrät varmaan mitä tarkoitan). Tässä kirjassa on paljon asioita jotka pistävät silmään ja sitä kautta en voi sanoa tätä viiden tähden suoritukseksi. Ongelmistaan huolimatta nautin tämän kirjan lukemisesta ja lukeminen oli helppoa ja nopeaa. Sen takia en voi sanoa tätä yhden tähden suoritukseksi.
     Yhtenä ongelmana tässä kirjassa pidetään Claren kirjoitustyyliä, tapahtumista hypätään suoraan seuraavaan ja jotkut nimet vaihtuvat alun ja lopun välillä. Näin kun luen käännettyä teosta, näitä virheitä on voitu korjata, joten en kiinnittänyt niihin huomiota. Ja mitä tulee juonen eteenpäin kulkemiseen, eli taistelusta toiseen siirtymiseen, ei se haitannut minua. Toki jossain välissä olisi ollut kiva tutustua hieman paremmin hahmoihin ja lukea "normaalista" elämästä taisteluiden välissä, mutta sitten tämä kirja olisi ollut liian iso järkäle. Nyt tarina pysyi hyvin omissa uomissaan. Syy-seuraus -suhteet eivät aina tulleet aivan selviksi ja ihmissuhteissa tapahtui niin paljon muutoksia vain parin sivun sisällä, että siinä meinasi mennä pää pyörälle, mutta ei takerruta sellaisiin pieniin muotoseikkoihin. Itseäni ne eivät häirinneet liikaa, voi olla, että jota kuta toista ne häiritsee.
     Luukaupunki on Claren varsinainen esikoisromaani, mikä omalla tavallaan näkyy tässä kirjassa. Ennen tätä kirjaa hän on kirjoittanut lyhyitä novelleja fan fictionia. Tätä kirjaa lukiessa huomaa, että omanlainen viimeistely puuttu ja kuten sanottu, tähän kirja(sarja)an on otettu paljon viitteitä muusta fantasiakirjallisuudesta. Jos kuitenkin näistä ongelmista huolimatta haluaa antaa tälle kirjalle mahdollisuuden, voi yllättyä positiivisesti. Tältä kirjalta ei kuitenkaan voi odottaa kovin suurta yllätyksellisyyttä, sillä vihjeitä tulevasta ripotellaan pitkin tarinaa, ehkä vähän liikaakin. Uskon (ja toivon), että tämän kirjan luettuasi haluat kuitenkin tarttua myös seuraaviin osiin. Itse ainakin haluan.

Nimi: Luukaupunki (City of Bones)
Kirjailija: Cassandra Clare
Suomentanut: Terhi Leskinen
Genre: nuoret, fantasia, romantiikka
Sarja: Varjojen kaupungit #1
Sivumäärä: 441
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2007 (suom. 2009)
Arvosana: ***½
Lukuhaasteet: Helmet19 (24. Sokkona hyllystä valittu kirja)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti