3. huhtikuuta 2019

J.K. Rowling: Harry Potter ja Liekehtivä pikari

Harry Potter ja Liekehtivä pikari on yksi sarjan lempiosistani, sillä tässä alkaa vihdoin ja viimein tapahtua. Alusta loppuun asti. Sen lisäksi tässä kirjassa ystävyyssuhteisiin tulee uusia kuvioita, eikä kaikki ole aina ruusuilla tanssimista. Aikaisempiin osiin verrattuna tässä osassa on siis enemmän draamaa ja suhdekiemuroita, joiden seassa tarvitsee rämpiä, löytääkseen takaisin perille. Tässä osassa mukaan kuvoihin tulee myös ihastumiset ja niiden vaikeus. Tämä on myös ensimmäinen osa, jonka aikana lukijan (tai ainakin minun) silmäkulmasta vierähtää kyynel jos toinenkin. Väkisin. Ihan sama kuinka montaa lukukertaa on jo takana, kyyneleet tulee samassa kohtaa. Aina.
     Tähän asti sarja on ollut hieman sitä, että eletään vuosi kerrallaan. Mitään sen suurempaa ei satu. Tässä osassa kuitenkin sattuu ja tapahtuu asioita, jotka jatkavat kulkuaan seuraavissa osissa. Nyt se tarina vasta alkaa. Ihan kunnolla. Ja ehkä juuri sen takia pidän tästä osasta niin paljon. Vihdoin tarina saa kunnolla merkityksen ja asioilla on suuria vaikutuksia tulevaan.
     Koska Harry Potterit ovat varmasti melkeinpä kaikille edes jollain tasolla tuttuja, en ala sen enempää kertomaan kirjan juonesta tai sen tapahtumista. Jos et ole vielä lukenut tätä kirjaa (tai katsonut edes elokuvaa), suosittelen sen tekemään. Ei tarvitse välttämättä edes tutustua aikaisempiin osiin, ellei välttämättä halua.

     ""Olen jättänyt kertomatta teille yhden jutun", Harry sanoi. "Lauantaiaamuna heräsin siihen että arpeani vihloi taas."
     Ron ja Hermione reagoivat miltei täsmälleen niin kuin Harry oli kuvitellut omassa huoneessaan Likusteritiellä. Hermione haukkoi henkeä ja alkoi oitis ehdotella, mitä pitää tehdä, mainitsi kasan tietokirjoja ja ties kenet Albus Dumbledoresta Tylypahkan ylihoitajaan, matami Pomfreyhyn.
     Ron vain näytti typertyneeltä. "Mutta - eihän hän siellä ollut? Tiedät-kai-kuka? Tai siis - viimeksi kun sinun arpeasi sattui, silloinhan hän oli Tylypahkassa.""

Nimi: Harry Potter ja Liekehtivä pikari (Harry Potter and The Goblet of Fire)
Kirjailija: J.K. Rowling
Suomentanut: Jaana Kapari
Genre: fantasia, nuoret
Sarja: Harry Potter #4
Sivumäärä: 768
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2000 (suomeksi 2001)
Kirjailijan muut teokset:  Viisasten kiviSalaisuuksien kammio ja Azkabanin vanki
Arvosana: ****½
Lukuhaasteet: Helmet19 (12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan), PopSugar19 (27. Kirjassa on sukupuuttoon kuollut/kuvitteellinen olento)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti