2. huhtikuuta 2019

Salla Simukka: Minuuttivalssi

Minuuttivalssi on Kun enkelit katsovat muualle -teoksen itsenäinen jatko-osa. Tarina on ensimmäisestä osasta mennyt hieman eteenpäin, Kirsikka ja Susanna ovat päässeet lukiosta ja ovat muuttaneet Turkuun Kirsikan opintojen perässä. Susannalla alkaa kirjan alussa ensimmäinen välivuosi. Vuosi, jonka Susanna ottaa aika rankasti (minun mielestä) ja on katkera vähän kaikille siitä, millainen hänen elämänsä on.
     Minuuttivalssi kertoo siis Kirsikan ja Susannan suhteesta, tällä kertaa Susannan näkökulmasta. Rakkaus roihuaa alussa, mutta sitten tulee niitä ongelmia. Minäkuva. Toisen opiskelu. Uudet ystävät. Uudet tavat. Uusi rytmi arjessa. Hetkiä ilman toista siinä vierellä. Näiden muutosten myötä Susannan ja Kirsikan suhde kokee kolahduksia, enemmän tai vähemmän pysyviä. Mutta onneksi useimmissa kirjoissa on se onnellinen loppu, jota myös tässä kirjassa on odotettavissa. Vaikka ehkä lukijan mielestä lopetus ei ole se paras mahdollinen. Itse ainakin ajattelin, että vaikka lopetus oli aika odotettavissa ja omalla tavallaan looginen, olisin halunnut lukea erilaisen lopun.

     "Pidän kyllä sinusta. On sääli, jos et tahdo ottaa sitä pitämistä vastaan, koska et koe olevasi sen arvoinen. Tai muista syistä. Minun kiinnostukseni ei voi pysyä hengissä, jos et mitenkään anna ymmärtää, että sillä olisi sinulle merkitystä. Fyysinen halukaan ei riitä, jos henkisellä tasolla yhteys jää täysin saavuttamatta tai puolitiehen.
     En usko, että kukaan ihminen voisi olla toiselle parasta, mitä tämän elämässä on tapahtunut. En usko ikuiseen rakkauteen. En usko tyhjiin lupauksiin. Uskon aitoon kohtaamiseen, välittämiseen, huumoriin, luottamukseen, erilaisuuteen, älyn ja tunteen liittoon. Meissä olisi mielestäni voinut olla mahdollisuus. Mutta en voi olla tässä yksin, sillä se ei ole hyväksi, meille kummallekaan.
     Meissä olisi mielestäni voinut olla mahdollisuus, Susanna ajatteli uudemman kerran ja mietti sitten, oliko hän lauseellaan todella tarkoittanut häntä ja Veeraa."

     Ensimmäiseen osaan verrattuna tämä oli hieman parempi. Ajatukset ja tunteet oli saatu nyt paremmin esiin ja homma toimi kokonaisuutena paremmin. Silti tästä jäi vielä puuttumaan jotain. Ehkä juonen kannalta tai hahmojen kannalta. Ehkä kokonaisuuden kannalta. Tämä oli mukava lukukokemus ja olen iloinen, että sain sen kokea. Kuitenkaan tämä ei ollut sellainen kirja (oikeastaan kumpikaan ei ollut), minkä lukisin joskus uudelleen. Tarinallisesti tämä jäi jotenkin omasta mielestäni sen verran köyhäksi, että odotukseni eivät aivan täyttyneet.

Nimi: Minuuttivalssi
Kirjailija: Salla Simukka
Genre: romantiikka, nuoret
Sivumäärä: 143
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2004
Kirjailijan muut teokset: Kun enkelit katsovat muualle
Arvosana: ***1/2
Lukuhaasteet: Helmet19 (1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti