23. helmikuuta 2020

Tahereh Mafi: Rakkaus suurempi kuin meri

16-vuotias muslimityttö Shirin elää New Yorkin terrori-iskujen jälkimainingeissa ja saa kokea päivittäin, millaista on olla vihan kohteena. Ainoa keino selvitä on piiloutua kovan kuoren taakse. Vain tanssiessaan iltapäivisin breakdancea veljensä kanssa Shirin voi olla oma itsensä.
Kun Shirin tapaa koulun koripallotähden Oceanin, hänen on vaikea uskoa, että poika oikeasti haluaa tutustua häneen. Voivatko heidän maailmansa kohdata? Ja uskaltaako kovia kokenut Shirin päästää pojan lähelleen?

     Kun tämä teos ilmestyi englannin kielisenä, siitä puhuttiin paljon ja omakin kiinnostus heräsi. Jostain syystä en kuitenkaan saanut otettua kirjaa käteen, ennen kuin nyt.
     Tämä kirja herätti omalla kohdallani paljon tunteita. Päähenkilö Shirin on muuttanut perheensä kanssa niin usein, että  uusiin ihmisiin ei jaksa enää tutustua. Lisäksi Shirin on saanut kokea kiusaamista niin paljon, että hän haluaa vain sulkea kaiken ulkopuolelleen ja elää omassa kuplassaan, kuulokkeet huivin alla piilossa. Ja tähän soppaan kun vielä lisätään se, että Shirin ei voi puhua asioistaa kotona (sillä vanhemmat ovat joutuneet kokemaan niin paljon kamalampia asioita), hän on päätynyt patomaan aivan kaiken sisälleen. Onneksi Shirillä on kuitenkin veljensä, joka auttaa tiukan paikan tullen. Siinä missä Shirin on omissa oloissaan, hänen veljensä kuitenkin paistattelee suosiossa ja ystävystyy helposti uusien luokkakavereiden kanssa.

     "Hän yritti parhaansa mukaan olla minulle ystävällinen, ja jollain hämmentävällä tavalla hänen ystävällisyytensä herätti minussa epämääräistä ärtymystä. Työnsin häntä kauemmas itsestäni, koska pelkäsin läheisyyttä kenenkään sellaisen kanssa, jonka arvelin jonain päivänä satuttavan minua. En luottanut enää keneenkään. Toistuva julmuus oli jättänyt minut niin vereslihalle, että pienikin raapaisu jätti syvät arvet. Jos lähikaupan kassarouva oli minulle tyly, tämä yksinkertainen epäystävällisyys herätti minussa levottomuutta, koska en ikinä tiennyt - en voinut mitenkään tietää -
     Oletko rasisti? Vai onko sinulla vain huono päivä?"

     Rasismi ja kiusaaminen ovat mielestäni aiheita, joista pitäisi kirjoittaa lisää. Kirjailijan omakohtainen kokemus tarinan taustalla lisää myös vaikuttavuutta ja saa tarinan tuntumaan todellisemmalta. Tätä kirjaa lukiessani toivoin vain, että asiat ovat nykyään eri tavalla. Kirjan tapahtumat sijoittuvat vuoden päähän siitä, kun 9/11 tapahtui ja sen ajan maailma tuntuu raastavalta.
     Rakkaus suurempi kuin meri ei ole juonellisesti mikään kovin ihmeellinen kirja. Tapahtumia ei ole paljoa, vaan kirja kertoo enemmänkin Shirin kasvusta ja siitä, miten hän alkaa kuoria kerroksia päältään. Kirja on pieni pätkä nuoren elämästä, kun kaikki menee nollasta sataan, huonosta hyvään. Tämä on tunteita herättävä ja mielenkiintoinen lukukokemus.

A Very Large Expanse of Sea
Suomentanut: Leena Peltomaa
Genre: nuoret, romantiikka
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2018, suom. 2019
Kirjailijan muut teoksetShatter meDestroy me, Unravel me
Arvosana: ****
Goodreads: 4,26
Muissa blogeissa: Kirjapöllön huhuiluja, Jatka lukemista
Helmet2020: 4. Kuvauksessa monta ihmistä, 9. Kohdataan pelkoja, 34. Nimessä luontoon liittyvä sana, 35. Käytetään sosiaalista mediaa, 41. Laitetaan ruokaa/leivotaan
PopSugar2020: 15. Involving social media, 25. Only words on the cover, 32. By a WOC, 33. At least four star rating on Goodreads, 47. More than 20 letters in title
Goodreads2020: 22. Major theme of survival, 24. An emotion in the title, 39. Not sure how to pronounce the authors name, 45. The same author who wrote one of your best reads in 2019 

1 kommentti: