11. helmikuuta 2022

Andrzej Sapkowski: Kohtalon miekka

Hän ei ole vaeltava ritari eikä kylmä ja aivoton tappaja. Geralt Rivialainen on noituri, palkkasoturi. Hän saa maksun surmaamalla majatalojen takapihoilla ja sammaleisten metsien siimeksessä lymyäviä mutantteja: uhrinsa psyykeen kopioivia miimikoita, helmenkalastajia teurastavia merihirviöitä, kenties jopa kultaisen lohikäärmeen, jonka kuolema avaisi muutamille tien uuteen valtakuntaan.
Toisinaan hirviöt ja väärintekijät tuntuvat Geraltista läheisemmiltä kuin kukaan hänen toimeksiantajistaan. Kenties siksi vain muutama ihminen onnistuu läpäisemään hänen muukalaisuutensa panssarin. Unohtumattomin heistä on naispuoleinen velho Yennefer, uskollisin naiskaunelle perso trubaduuri Valvatti ja kohtalokkain vihamielisen metsän keskeltä löytyvä orpotyttö Ciri. Tuo takkutukkainen räkänokka haastaa Geraltin taidoissa, jotka tämä hallitsee heikoimmin.

     Kohtalon miekka on Noituri-sarjan toinen novellikokoelma, ensimmäisen ollessa Viimeinen toivomus. Näitä kahta novellikokoelmaa pidetään sarjan ensimmäisinä osina ja varsinainen tarina alkaa sitten vasta seuraavassa teoksessa. Nämä novellikokoelmat kuitenkin esittelevät Geraltin ja muutaman hänelle tärkeän hahmon sekä maailman, jossa nämä henkilöt elävät. Erilaiset hirviöt ja Geraltin vaiheita päästään näkemään pieninä välähdyksinä.
     Tykkäsin tästä teoksesta ensimmäistä enemmän, ehkä sen vuoksi, että tämä tuntui hieman selkeämmältä lukea. Novelleissa oli yhtymäkohtia, mutta niiden väliin ei ollut lisätty "välinovelleja", jotka sijoittuivat samaan paikkaa, kuten Viimeisessä toivomuksessa oli tehty. Nyt sai keskittyä yhteen novelliin kerrallaan ja nautin matkasta Geraltin ja hänen ystävien kanssa. Käteni syyhyävät jo päästä lukemaan sarjan romaaneja, eikä vain näitä novelleja.

Miecz przeznaczenia (Sword of Destiny)
Suomentanut: Tapani Kärkkäinen
Genre: fantasia, aikuiset, novelli
Sarja: Noituri #2
Kustantaja: WSOY (1992, suom 2011)
Kirjailijan muut teokset: Viimeinen toivomus
Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti