16. kesäkuuta 2019

Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa

     Tuhat loistavaa aurinkoa on tarina kahdesta naisesta, jotka kumpikin naitetaan samalle miehelle. Tämä on tarina heidän lapsuudestaan, heidän välisestä vihasta ja siitä kehittyvästä rakkaudesta. Tämä kirja on tarina sodasta, naisten vähäisestä arvosta ja perheväkivallasta sekä sorrosta. Tämä on raastava tarina, joka ei todellakaan ole kevyttä välilukemista.
     Kirja on jaettu neljään osaan, jotka ovat selkeästi omia osioitaan ja jotka täydentävät toinen toistaan. Aluksi päästään näkemään Mariamin, 15-vuotiaan tytön matkaa lapsuudesta siihen, kun elämä lähtee laskemaan mäkeä ja hän päätyy itseään kolmekymmentä vuotta vanhemmat Rashidin vaimoksi. Toisessa osassa pääsee tutustumaan Lailaan ja hänen perheeseensä. Rashidin kotikadun toisella puolen asuvaan onnelliseen talouteen, jossa on toki omat varjonsa. Kun elämä lähtee taas liukumaan alamäkeen, Lailan haaveet kariutuu ja hän päätyy myös naimisiin, Rashidin kanssa. Kolmas osa kertoo ajasta, kun nämä kaksi naista ovat saman miehen vaimoja. Ajasta, jolloin Afganistanissa riehuu sota ja talibanit kylvävät surua. Tämä osa oli raastavaa luettavaa, mutta lopulta pääsin viimeiseen osaan. Osaan, jossa saavutetaan onni, kovalla hinnalla tosin. Tämä osa oli vielä raastavampaa luettavaa ja sen aikana vuodatin jopa muutaman kyyneleen.
     Kirjan tarina on siis raastava (jos se ei vielä tullut selväksi). Tämän raastavuuden myötä pieni sisäinen feministini hakkasi päätään seinään ja olisi halunnut tehdä jotain näiden naisten hyväksi. Tarinan raastavuutta lisäsi Hosseinin kerronta, joka oli joissain kohdin hidasta, mutta riittävän kuvailevaa ja tunteista kertovaa. Se iski syvälle sydämeen. Tämä oli uskomaton tarina kahdesta naisesta ja heidän selviytymisestään läpi epäreilun elämän.

Nimi: Tuhat loistavaa aurinkoa (A Thousand Splendid Suns)
Kirjailija: Khaled Hosseini
Suomentanut: Jaakko Hämeen-Anttila
Genre: historiallinen
Sivumäärä: 395
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2007 (suom. 2008)
Arvosana: ****
Lukuhaasteet: Helmet19 (10. Rodullinen kirjailija)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti