1. lokakuuta 2021

Katri Norrlin & Nelli Kenttä: Vitun ruma

"Somen takia koen itseni päivittäin iljettäväksi."

Sosiaalinen media luo ulkonäköpaineita ja maailma pyörii ulkonäön ympärillä. 
Vitun ruma on vaikuttava kirja ulkonäöstä ja epäreiluista kauneusihanteista tänä päivänä. Teoksessa pureudutaan aiheisiin incel-liikkeestä OnlyFansiin ja thinspirationista male gazeen.

     Nuorille selkeästi suunnattu Vitun ruma on kirja ulkonäköpaineista, feminismistä ja kauneusihanteista. Isot teemat käsitellään nopeasti, melko pintapuolisesti, sen enempää kuitenkaan mihinkään takertumatta. Tiedon tulvaa on kevennetty kirjailijoiden välisillä viestiketjuilla, heidän seuraajilta saaduilla kommenteilla ja julkisuudesta tuttujen henkilöiden haastatteluilla. Ulkoasusta on yritetty tehdä mahdollisimman paljon nuoren silmää miellyttävä, mikä saattaa hieman tökkiä vanhemman lukijan kohdalla.
     Ensiksi, haluan ottaa esiin (kuten moni muukin ennen minua) kirjan nimen. Se oli yksi syy, miksi päätin tähän kirjaan tutustua bongatessani sen uutuuskirjojen katalogista. Se pysäytti ja sai mielenkiintoni heräämään. Halusin tietää, miksi kirjalle on valittu moinen nimi. Kirjan luettuani, en saanut vastausta tähän kysymykseeni. En vain voi vieläkään ymmärtää, millaisen prosessin päätteeksi ollaan päädytty tähän lopputulokseen. Mutta en voi kieltää sitä, etteikö se olisi huomiota herättävä ja varmasti sitä kautta kirja on saanut enemmän huomiota osakseen.
     En ole täysin varma, onko tätä kirjaa mainostettu kuinka paljon "tietokirjana", mutta sellaisella mielikuvalla itse tähän tartuin. Tästä syystä tätä lukiessani itseäni häiritsi, että lähteisiin viittamista ei ollut kuin muutamissa kohdissa. Lähdeluettelo kuitenkin löytyi lopusta, siitä plussaa. Tähän liittyen myös tuntui, että kirja vain toi esiin paljon erilaisia teemoja ja ajatuksia, sen enempää kuitenkaan analysoimatta näitä. Jäin siis kaipaamaan syvemmälle menemistä ja moniuloitteisuutta monen aiheen kohdalla. Tämä analyysin puute häiritsi myös kirjailijoiden itsensä tuottaman kyselyn pohjalta luoduissa kaavioissa. Koko sivun vievät kuvakaaviot olisivat mielestäni kaivanneet myös hieman avaamista tai ainakin niiden tuloksista olisi voinut olla edes lyhyet maininnat tekstissä. Nyt ne tuntuivat jäävän hieman irralliksi tekstiin verrattuna.
     Julkisuuden henkilöiden haastattelut olivat mielestäni hyvä lisä kaiken tiedon keskelle. Olisin kuitenkin kaivannut hieman moninaisempaa näkökulmaa tähän, sillä kirjan yhtenä suurena teemana oli moninaisuuden hyväksyminen. Entä kirjailijoiden välinen viestittely? Sen olisi voinut jättää kokonaan pois. Ne tuntuivat vain katkaisevan koko homman, eivätkä antaneet lukijalle mitään uutta muun tekstin keskellä. 
     Kokonaisuutena tämä kirja oli hyvä tietopaketti aiheesta ja toimii hyvin "esittelykirjana", mikäli aihe ei ole ennestään tuttu. Nuorille ja muille ulkonäköpaineista kärsiville varmasti opettavainen kirja ja saa aikaan pohdintaa. 

Genre: nonfiktio, feminismi
Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2021
Arvosana: ***
Goodreads: 3,31

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti