25. huhtikuuta 2013

Kirja: Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä



Kirja: Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä (alk.per. Heute ist der letzte Tag vom Rest deines Lebens)

Kirjailija: Ulli Lust
Suomentaja: Hannele Richert
Gengre: sarjis

Julkaisuvuosi: 2013
ISBN: 978-952-01-0871-7

On kesä 1984, kun Ulli ja Edi päättävät toteuttaa punk-unelmansa matkasta Italiaan. Rahattomat ja passittomat ystävykset liftaavat Wienistä turistirantojen kautta Roomaan. Rinnassa roihuaa elämännälkä eivätkä bileet pääty auringon noustessa, mutta pian matkaan alkaa tulla mutkia. Kun tie vie Sisiliaan, panokset kovenevat, sillä siellä vastassa on myös Italian mafia.

Muita kirjailijan kirjoja: "Airpussy" ja "Fashionvictims" (kirjoja ei suomennettu)
Arviointi: Sarjakuvat eivät ole tarkoitettu minun luettavaksi, oli sitten kyseessä Aku Ankan pieni lehtinen tai kokonainen kirja. Tämän kirjan kohdalla päätin kuitenkin tehdä poikkeuksen. Suurin syy tähän poikkeuksen tekemiseen oli se, että kirja perustui tositapahtumiin ja kuulin monelta henkilöltä, että kirja oli hyvä. 

Aivan alusta asti minua häiritsi se, että kuvien taustat olivat vaaleanvihreät ja että varjot oli tehty hieman tummemmalla vihreällä. Toki oli niitäkin varjoja jotka olivat täysin mustiksi värjättyjä, mutta silti. Vihreä väri ei nostanut yhtään lukukokemuksen ihanuutta. Myös tietynlainen luonnosmaisuus kuvissa ei oikein säväyttänyt. Joissain kuvissa se oli ihan kiva asia, mutta useimmissa sekin vain ärsytti. Seuraava minua itseäni ärsyttävä asia oli se, että tekstien fontit vaihtuivat aina, kun puhuttu kieli vaihtui. Tämä taas aiheutti sen, että jollakin kielellä fontti oli niin koukeroista, ettei tekstistä saanut mitään selvää, ymmärtämisestä puhumattakaan.
Jos kuitenkin unohtaa nämä kaikki seikat, kirja oli ihan luettava. Normaalia kauemminhan siinä meni, mutta se saattoi johtua myös vähäisestä sarjakuvien lukemisestani ja niin ymmärtämisen vaikeudesta. Loppua kohden aloin kuitenkin päästä paremmin jyvälle siitä, miten kuvia ja tekstiä oli paras lukea, jolloin lukukokemus parani taas huomattavasti.
Kerronnallisesti tarina eteni hyvin. Vaikka olisi voinut luulla, että välillä tulee tylsiä, paikallaan pysyviä kohtia. Niitä oli kuitenkin yllättävän vähän. Kirjassa oli kuvattu hyvin kaverusten matkan vaiheet, myös ne jotka eivät olleet kaikkein mieluisinta luettavaa, esimerkiksi pari raiskausta. Ne kuitenkin veivät kirjaa eteenpäin ja saivat ymmärtämään koko kokonaisuuden.
Jos nyt jälkikäteen saisin valita, luenko kirjan vai en, vastaisin varmasti "lukisin". Kirja oli loppujen lopuksi opettavainen, ja se sai ymmärtämään tiettyjä asioita. Se sai myös ajattelemaan, että haluanko lähteä ulkomaille ilman rahaa ja kunnolista kielitaitoa. Ei haittaa, vaikka kirjan tapahtumista olisi miten monta vuotta aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti