29. tammikuuta 2015

Elokuva: Käsky (2008)Elokuva: Käsky
Suomen ensi-ilta: 29.8.2008
Ohjaaja: Aku Louhimies
Käsikirjoittajat: Jari Rantala
Genre: draama, sota
Pääosissa: Samuli Vauramo, Pihla Viitala, Eero Aho
Ikäraja: 15
Kesto: 115min

Jääkärialiupseeri Aaro Harjula (Samuli Vauramo) saapuu Saksasta Suomeen taistelemaan valkoisten puolella, mutta järkyttyy huomatessaan, miten valkoiset kohtelevat punaisia sotavankeja. Hän päättää pelastaa teloitukselta välttyneen punakapinallisen naisen (Pihla Viitala) saattamalla tämän sotatuomarin (Eero Aho) eteen oikeudenkäyntiä varten.

Perustuu: Leena Landerin "Käsky" romaaniin
Arviointi: Elokuva on k
arua kuvausta Suomen sisällissodasta; naisvankien kohtalosta; väärästä rakkaudesta; uskosta omiin aatteisiin. Itselle ainakin elokuva oli hyvin mielenkiintoista katseltavaa, kun tuo historia kiinnostaa. Jotenkin tämä mielestäni kuuluu siihen samaan kategoriaan, mihin Tuntematon sotilaskin: jokaisen suomalaisen pitäisi nähdä ainakin kerran. Vaikka tämä elokuva ei keskitykään itse sotaan, niin tämä antaa kuitenkin todellisen kuvan siitä, että miten suomalaiset kohtelivat toisiaan (vaikka he samalla olivatkin vihollisia). 
     Teemansa ja kuvauksensa ansioista tämä elokuva ehkä herättikin oman kiinnostukseni. Ja sai todella ajattelemaan. Ei vain sotaa, vaan myös sitä miten voit rakastua viholliseen. Tämä elokuva kertoo hyvin siitä, että mitä olet valmis uhraamaan toisen hyväksi. Annatko toisen kuolla vai kuoletko itse häntä pelastaessa?

Arvosana: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti