22. maaliskuuta 2014

Elokuva: Harry Potter ja Viisasten kivi (2001)


Elokuva: Harry Potter ja Viisasten kivi (Harry Potter and the Philosopher's Stone)

Suomen ensi-ilta: 23.11.2001
Ohjaaja: Chris Columbus
Käsikirjoittajat: Steve Kloves
Gengre: fantasia, seikkailu

Pääosissa: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson
Ikäraja: 12
Kesto: 153min


Harry Potter (Daniel Radcliffe) ei voinut ikinä aavistaa, että hänelle oli varattu suurempi kohtalo kuin ankea elämä ilkeiden ottovanhempiensa luona. Hänen vanhempansa olivat kuolleet auto-onnettomuudessa Harryn ollessa vauva, ja koko lapsuutensa hän vietti sijaiskotinsa portaiden alla olevassa pienessä komerossa.

Kunnes eräänä päivänä valtava puolijätti Rubeus Hagrid (Robbie Coltrane) tuli Harryn luokse ja kertoi hänelle totuuden vanhemmistaan sekä hänestä itsestään: Harry on velho ja hänet on kutsuttu oppimaan taikuuden ja noituuden saloja Tylypahkan velhokouluun.


Matka mielikuvituksen maailmaan alkoi King’s Crossin rautatieasemalta laiturilta 9 ¾. Tylypahkassa Harry tapasi veikeän Ron Weaselyn (Rupert Grint) sekä tarmokkaan Hermione Grangerin (Emma Watson), jotka olivat myös tulossa opiskelemaan noituutta. Tylypahkaa johtaa Suurtaikuri Albus Dumbledore (Richard Harris) sekä professorit Minerva McGarmiva (Maggie Smith) ja Severus Kalkaros (Alan Rickman). Siellä Harry oppi taikuuden lisäksi huispauksen hurjat säännöt, mutta Tylypahkan pimeissä kammioissa piileskeli myös synkän menneisyyden hirviöt.

Arviointi: Olen aina ollut (ja tulen aina olemaan) suuri Harry Potter- fani ja siitä syystä en millään haluaisi sanoa pahaa sanaa mistään mikä liittyy kyseiseen sarjaan. Mutta, minun on silti pakko sanoa jotain muutakin kuin positiivisia puolia tästä elokuvasta, joten täältä tulee:

     1. Ajan kuluminen tietyissä tilanteissa oli jotain niin epäjohdonmukaista, että ne ärsyttävät joka kerta kun katson tämän elokuvan. Tästä olisi monta esimerkkiä, mutta otetaan nyt vaikka kaikille tuttu Harryn ensimmäinen huispauspeli kun Orave kiroaa hänen luutansa ja Harry meinaa pudota alas. No juu, ei tässä vielä mitään, mutta kun Hermione menee sytyttämään Kalkaroksen viitan tuleen,, tässä ei mene kovinkaan kauaa koska muuten Harry olisi ehtinyt putoamaan maahan. Mutta entä sen jälkeen? Harry ehtii nousta takaisin luudalleen ja nappaamaan siepinkin, ennen kuin Hermione pääsee katsomon yläilmoista takaisin maankamaralle. Arg, ärsyttävää mutta ei onneksi niin suuri juttu, joka pilaisi koko elokuvan.
     2. Pöllöpostin tuleminen tiettyyn aikaan on toinen asia joka itseäni ehkä enemmänkin hämmästyttää kuin ärsyttää. Siis miten nuo pöllöt voi tulla tiettyyn aikaan? Jääkö ne ensin ulos odottamaan niiden kirjeidensä kanssa ennen kuin joku avaa luukut ja päästää ne sisälle? Ja sitten toinen asia siihen liittyen on se, että miten tarkkaan aina nuo kirjeet putoavatkin oikeille henkilöille.
     3. Sitten tämä ah niin ihana oppitunti, jolla harjoiteltiin lentämistä. Siis se kerta kun Neville lähti liitoon ilman että edes yritti ja lähti loppujen lopuksi tunnilta käsi murtuneena. Kaikki varmasti muistaa jo? No mikä siinä siis voisi olla hieman epäaitoa ja ärsyttävää? No parikin asiaa. Ensinnäkin se, että kukaan muu ei edes yrittänyt lähteä lentoon kun opettaja (jonka nimeä en nyt muista) vihelsi pilliin. Neville oli ainoa. Ja toiseksi se, että miten kaikki kuulivat Malfoyn puheen kun hän oli noussut ilmaan? Koska ainakin minun korvaani hän puhui melko normaalilla äänellä. Tai no, kyllähän hän hieman korotti ääntään, mutta ei se minusta nyt ihan niin paljoa ollut...


     "I should not have said that." ~Hagrid

     Jotta tästä arvostelusta ei nyt aivan tulisi sen oloinen että en pidä tästä ensimmäisestä elokuvasta laisinkaan, niin minun on pakko sanoa, että Hagrid vain on niin ihana hahmo. Rakastan! Ja nauran joka kerta kun hän tajuaa sanoneensa jotain hieman liikaa. Ja muutenkin hän vain on niin ihanan lempeä ja ihana persoona. Toki muutkin elokuvan hahmot on oikein mukavia, mutta Hagrid sijoittuu korkeimmalle omalla listallani. Sellaisiin hahmoihin joista en pidä (ainakaan tässä ensimmäisessä elokuvassa) kuuluvat niin Kalkaros kuin Oravekin. Tässä elokuvassa ei Kalkaroksella tunnu olevan mitään tärkeää osaa, mutta silti häntä pitää kuvata melkein joka toinen hetki ja aina hänellä on se sama ilme. Ärsyttävää. Ja sitten Orave taas nyt on ärsyttävää änkyttävä hahmo, kenestä en pidä. Eikä asialla ole edes mitään tekemistä sen kanssa, että hänen takaraivosta puskee ulos Voldemortin kasvot. Toki sekin on hieman iljettävää...
     Kokonaisuutena tämä elokuva on kuitenkin sellainen, että en pysty katsomaan kauhean montaa kertaa lyhyen aikavälin sisällä. Kaikki näyttelijät vain tuntuvat jollain tavalla kauhean kivikasvoisilta ja mikään ei tunnu menevän eteenpäin. Toki tämä elokuva saa tärkeyspisteitä kerättyä itselleen, mutta juonellisesti elokuva ei kuitenkaan ole mikään jättimenestys.
Arvosana: ***

Tämä kirja on osa "Harry Potter- haastetta"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti