19. joulukuuta 2013

Elokuva: Hobitti: Smaugin autioittama maa (2013)
Elokuva: Hobitti: Smaugin autioittama maa (The Hobbit: The Desolation of Smaug)

Suomen ensi-ilta: 11.12.2013
Ohjaaja: Peter Jackson
Gengre: seikkailu, fantasia

Pääosissa: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Benedict Cumberbatch, Cate Blanchett, Evangeline Lilly, Orlando Bloom, Luke Evans, Hugo Weaving, Lee Pace, Andy Serkis
Ikäraja: 12
Kesto: 161min


Bilbo Reppulin (Martin Freeman) seikkailut Gandalfin (Ian McKellen), 12 kääpiön ja heidän johtajan Thorin Tammikilven (Richard Armitage) kanssa jatkuvat seurueen selvittyä odottamattoman matkansa jännittävästä alusta. Retkikunta jatkaa taivaltaan itää kohti ja tapaa matkan varrella mm. nahanvaihtaja Beornin (Mikael Persbrandt) ja lauman jättiläismäisiä hämähäkkejä.

Paettuaan vaaralliseten metsähaltioiden kynsistä, retkikunta matkaa ensin Järvikaupunkiin ja lopulta Yksinäiselle vuorelle, jossa se joutuu kohtaamaan vaaroista kaikkein kauheimman. Lohikäärme Smaug - hirvittävistä olioista hirvittävin - koettelee perin pohjin paitsi matkalaisten rohkeutta myös heidän ystävyytensä rajoja ja saa heidät kyseenalaistamaan koko matkansa järkevyyden.

Arviointi: Kävin katsomassa elokuvan 3D-versiona noin viikko sitten ja täytyy kyllä sanoa, että voisin vallanmainiosti mennä katsomaan sen uudestaan. Taru Sormusten Herrasta -trilogia on yksi niistä elokuvasarjoista, joita rakastan niin juonen, hahmojen kuin lavastuksenkin osalta. Oikeastaan lavasteet tekevät TSH:sta ja Hobiteista joitain sellaista, mitä en voi kokonaan ymmärtää. Toki nykytekniikalla saa kaikenlaista aikaan, mutta silti,, täytyy tällaista elokuvaa tehdessä osata edes jotain tehdä.

     Elokuvana Smaugin autioittama maa ei todellakaan ollut pettymys. Päinvastoin. Tämä oli taas jotain sellaista jota en voinut suurimmissa kuvitelmissanikaan uskoa. Ja silti, näin pääs käymään. En ole ehtinyt lukemaan Hobitti- kirjoja, mutta mitä luultavimmin tulen nekin vielä joskus lukemaan. Toivon vain, että ne ovat yhtä mielenkiintoisia, sykähdyttäviä ja mieleenpainuvia kuin tämä (ja edellinen) elokuva oli. 
     Elokuva jatkaa hyvin Taru Sormusten Herrasta -elokuvien ja aiemman Hobitti -elokuvan linjaa niin juonellisesti ja tyylillisesti. Eli, jos ei ole näistä elokuvista pitänyt aiemmin, ei tule kyllä tästäkään pitämään yhtään sen enempää. Ehkä jopa vähemmän. Toki hieman riippuu siitä, että tykkääkö katsoa jättiläishämähäkkien verkoissa roikkuvia kääpiöitä tai karjuvaa ihmeörkkiä (josta en todellakaan tiedä miten sitä pitäisi parhaiten kuvailla), joka varsinkin 3D-lasit päässä lukee karjuvan suoraan kasvojesi edessä. Mutta niin tai näin. Eiköhän jokainen tiedä tuleeko tykkäämään tästä elokuvasta jo ennen kuin edes alkutekstit ehtivät ilmestyä ruutuun. 
     Erityismainintana kuitenkin minun täytyy sanoa, että toiminnallisesti tämä osa oli paljon parempi kuin ensimmäinen. Jos ensimmäisessä osassa vain käveltiin pitkin maita ja mantuja, tässä osassa todellakin taisteltiin, uitiin, poltettiin, juostiin, naurettiin, yms., yms. . Toisin sanoen tässä elokuvassa oli tuplasti enemmän menoa ja melskettä, mikä ainakin omasta mielestäni oli vain hyvä asia. 
Arvosana: 10-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti