27. marraskuuta 2013

Elokuva: Vihan liekit (2013)


Elokuva: Nälkäpeli: Vihan liekit (The Hunger Games: Catching Fire)

Suomen ensi-ilta: 20.11.2013
Ohjaaja: Francis Lawrence

Gengre: draama, toiminta, jännitys, seikkailu, sci-fi
Pääosissa: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Lenny Kravitz, Sam Clafling, Philip Seymour Hoffman
Ikäraja: 12
Kesto: 146min


     Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) ja Peeta Mellark (Josh Hutcherson) jotuvat Nälkäpelin voittajina vuotuiselle voittajakiertueelle. Ennen kiertuetta presidentti Snow (Donald Sutherland) vierailee Katnissin luona. Vyöhykkeillä on alkanut kyteä kapina Capitolin valtaa vastaan ja Snow syyttää Katnissia kapinan lietsomisesta. Snow tietää, että Katnissin ja Peetan suhde ei ole aivan niin aito, kuin he antavat ymmärtää.
     Pian kiertueen jälkeen Presidentti Snow antaa ilmoituksen, että vanhojen Nälkäpelin voittajien täytyy kilpailla toisiaan vastaan 75. Nälkäpelin kunniaksi. Katniss ja Peeta joutuvat areenalle uudestaan. Kisaa edeltävänä iltana pidettävässä haastattelussa Katnissin stailaaja Cinna (Lenny Kravitz) pukee Katnissin hääpukuun presidentin käskystä. Kesken haastattelun Katnissin puku alkaa palaa, ja se muuttuu matkijanärhen puvuksi. Cinna saa kärsiä liian rohkeasta asuvalinnastaan, sillä matkijanärhi on symboli meneillään olevalle kapinalle.
     Nälkäpeli on taas kohta käyty, mutta kapina leviää ja jokainen joutuu valitsemaan puolensa.


Arviointi: Tätä onkin sitten odotettu! Onneksi elokuva ei päässyt tuottamaan pettymystä, vaan se vain sai janoamaan lisää. Hullaannuin jo kirjoihin silloin kun ne ilmestyivät, mutta myönnän etten silloin pitänyt Vihan liekkejä kovin korkealla listallani. Ja voin myöntää myös sen tosiasian, että vaikka tämä elokuva olikin todella hyvä, ei se ollut aivan parhaimmistoa.

     Visuaalisesti elokuva oli mitä parhaiten tehty ja juonen kulku vastasi yllättävän hyvin kirjan juonta. Sitä on vain jollain tasolla oppinut siihen, että kirjat ja niistä tehdyt elokuvat eivät aina kohtaa juonellisesti. Tämän elokuvan kohdalla ei kuitenkaan ollut sitä ongelmaa, vaikka monia asioita olikin jätetty pois. Olen edelleen sitä mieltä, että elokuvan näyttelijät on valittu hyvin, vaikka kaikki heistä ei olekaan ollut tunnettuja aikaisemmin. 
     Yksi syy miksi elokuva ei kuulu mielestäni aivan parhaimmistoon, liittyä oikeastaan aika vahvasti elokuvan juoneen. Jo kirjaa lukiessani ajattelin, että tämä toinen osa on vain välietappi joka on täytynyt tehdä, jotta päästään haluttuun tulokseen. Sama tapahtui elokuvan kohdalla, ehkä jopa voimakkaammin. Elokuvan loputtua vain tuli sellainen olo, että tällä ei ollut mitään merkitystä koko elokuvatrilogian tarinalle. Tietenkään tätä ei voi jättää välistä, sillä tähänkin elokuvaan on sisällytetty paljon tietoa, mutta en kuitenkaan kokenut tätä aivan niin välttämättömäksi katselukokemukseksi. En tiedä osaanko nyt aivan täydellisesti kuvata omaa ajatustani tästä elokuvasta, mutta jos nyt tiivistän ajatukseni yhteen lauseeseen niin se kuuluisi varmasti jotenkin näin: elokuva on vain yksi välivaihe suuremmassa kokonaisuudessa, eikä se ole juonellisesti välttämätön.
Arvosana: 9½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti