7. elokuuta 2013

Kirja: Sormuksen ritarit


Kirja: Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)
Kirjailija: J.R.R. Tolkien
Suomentaja: Kersti Juva ja Eila Pennanen (runot: Panu Pekkala)
Gengre: fantasia
Sarja: Taru Sormusten Herrasta #1
Julkaisuvuosi: alkuteos 1954 (suomeksi 1984)
ISBN: 951-0-06012-7

Kun tummat pilvet kerääntyvät Keski-Maan taivaalle ja mantereen mahtavien katse on suuntautunut muualle, joutuvat pienet ja hiljaiset tekemään sankaritöitä…

Hobitti nimeltä Frodo Reppuli saa Bilbo-sedältään perinnön. Kohta Frodolle selviää, että hän on saanut haltuunsa Sormusten sormuksen, josta riippuu koko Keski-Maan kohtalo. Petollisten taikavoimien sormus on oitis vietävä tuhottavaksi, ja suojakseen Frodo saa Vapaista kansoista koostuvan yhdeksänhenkisen saattueen. Monia vaaroja on saattueella uhkanaan, kun matka suuntautuu kauas Morian synkkiin kaivoksiin ja haltioiden säihkyviin saleihin.

Arviointi: Hoh hoijaa.. Nyt se on luettu, enkä varmaan tule koskaan lukemaan uudestaan. Miten yhdestä metsän läpi kävelemisestä saadaan kirjoittettua melkein kokonainen luku? Eikä matkalla edes tapahdu mitään! Välillä ihmettelin, että miten Tolkien on itse pystynyt kirjoittamaan tekstiä nukahtamatta.
     No, jos kirjassa oli niitä vähän tylsempiäkin kohtia (lähinnä alussa), niin oli siihen saatu myös toimintaa. Tolkienin kerronta on hyvin tarkkaa ja yksityiskohtaista, mikä auttoi varsinkin toiminnallisissa kohdissa. Tällöin pystyi luomaan mieleensä kuvan kohtauksesta (toki elokuvien katsominen ehkä vaikutti asiaan).
     Tämän osan jälkeen en kuitenkaan odota ihan niin innolla seuraavan osan lukemista. Mutta kun kerran olen ottanut haasteen vastaan, niin kyllähän se pitää viedä päätökseensä.
Arvosana: 7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti